Karl IX:s begravningsregalier i Strängnäs.
Karl IX:s ock drottning Kristina den äldres begravningsregalier i Strängnäs. Foto: Svenska Kyrkan
Stöldkuppen mot Strängnäs domkyrka

Åklagarmyndigheten: Hela bytet är återfunnet

1:47 min

De försvunna regalierna från Strängnäs domkyrka har hittats, uppger Åklagarmyndigheten.

Tisdagens förhandling i Eskilstuna tingsrätt om stölden avbröts direkt efter klockan nio.

Allt tyder på att Karl IX:s  och drottning Kristina den äldres stulna begravningsregalier har hittats – det bekräftar polisen. 

– De anträffades ovanpå en soptunna i Åkersberga klockan ett i natt av en väktare som larmade polis, säger Christer Nilsson vid polisens nationella operativa avdelning, NOA till TT.

Åklagarmyndigheten slår fast att hela bytet är återfunnet, enligt ett pressmeddelande, där man även skriver ”mycket talar för att det är de stulna regalierna som har återfunnits”.

– Vi utgår från att det är de tre regalier som saknats som är hittade, säger åklagare Reena Devgun till Sveriges Radio.

Under tisdagen skulle sista delen av rättegången mot den man som misstänks för stölden ha genomförts. Men efter att uppgifter om att de stulna föremålen hittats avbröts rättegången.

Enligt Reena Devgun är det troligen inte en slump att föremålen återfunnits just nu.

– Man får ha med sig att idag skulle vi ha avslutat förhandlingen, och det är idag de påträffats. Mer än så vill jag inte kommentera, säger hon.  

Vittnen som var kallade kommer att höras, men två experter som skulle uttalat sig skickas i stället hem då dagens förhandling avbryts efter vittnesmålen.

Sedan ska förundersökningen fortsätta. Senast på fredag ska åklagaren meddela tingsrätten när förundersökningen kan vara färdig, rapporterar SVT.

En 22-årig man är åtalad, misstänkt för stölden.

Aftonbladet var först med att rapportera om uppgifter att en väktare fann föremålen i en soptunna under natten till tisdagen. Polisen skriver i ett pressmeddelande att man nu ”arbetar intensivt” med att bekräfta att fyndet är regalierna ”till 100 procent”.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista