Kinesisk personal eftertraktad i butikerna

2:17 min

Det stora antalet kinesiska turister har lett till att butiker satsar på att anställa personal som kan mandarin och kantonesiska.

– Vi har redan personal som pratar både mandarin och kantonesiska, men vi ser att behovet är så pass stort att vi vill ha in tre-fyra personer till, säger Andreas Stenman som är varuhuschef på Åhléns city i Stockholm.

Men det är fler som ser samma behov. Bland annat smyckes- och klockbutiker, som även de anställer personal som kan de kinesiska språken.

– Vi har sett en stark utveckling under de senaste fem åren när det gäller kinesiska kunder. Den beror på att kineserna reser allt mer utomlands, och en del av resandet handlar om köpa lyxprodukter, säger Lars-Ove Wåhlander som är vd för Nymans ur 1851 där man har mandarintalande personal sedan tidigare men nu annonserar igen.

Den här veckan är många kineser lediga för att fira det kinesiska nyåret, som är en riktig högsäsong när det gäller resande. Även om de flesta håller sig inom landet beräknas runt 7 miljoner kineser vara utomlands just nu, enligt Kinas största bokningstjänst Ctrip.

Även om många reser till varmare länder just under nyåret, har antalet kinesiska turister i Sverige fördubblats på bara några år. Det har även dragit upp även taxfreehandeln i butikerna.

– Kinesiska turister är en viktig kundgrupp för oss. 60 procent av taxfreekunderna utgörs av den kinesiska gruppen, som är en grupp som dessutom ökar. Senaste åren har den ökat med runt 30 procent per år. De handlar också mer än den genomsnittliga taxfreekunden, och taxfreekunder handlar generellt för ganska mycket mer än våra vanliga stamkunder, säger Andreas Stenman på Åhléns city.

Men hur det blir framöver återstår att se. Siffran för hela 2018 blir känd senare i veckan, men från januari till och med november spenderade de kinesiska turisterna något färre gästnätter i Sverige än samma period 2017; 332 000 jämfört med 346 000, enligt SCB och Tillväxtverket. 

Och förutom att ekonomin i stort mattas av i Kina har dessutom kinesiska UD förnyat den varning det gick ut med i höstas till turister i Sverige efter en uppmärksammad avvisning från ett hotell.

– Vi märker ingen större påverkan, men framtiden är svår att sia om, säger Lars-Ove Wåhlander på Nymans ur 1851.

– Vi tror att det kan ha toppat. Ekonomin verkar sakta in i Kina och det är svårt att tro att den kinesiska taxfreehandeln kommer fortsätta att öka med 30 procent per år även framöver. Men om vi går ner till 5-6 procent är det fortfarande en stor och viktig ökning, säger Andreas Stenman, Åhlens city.