Terrorrättegången: Bombmanual i åtalande mannens telefon
Terrorrättegången: Bombmanual i åtalande mannens telefon. Foto: Ingela Landström/TT

Terrorrättegången: Kritik från advokaten mot vittnen från Säpo

2:13 min

I dag fortsatte rättegången mot de sex personer som misstänks för terrorfinansiering och tre också för att ha förberett ett attentat i Sverige.
Advokat Thomas Olsson, som försvarar en av de misstänkta, har skrivit till rätten att uppgifterna från Säpo-vittnen bara kan ha ett begränsat bevisvärde, eftersom Säpochefen Klas Friberg uttalat sig om skuldfrågan i media.

– Anledningen till det är att Säpochefen Klas Friberg har gett intervjuer i media innan ens åtal har väckts och där uttalat sig på ett sätt i skuldfrågan som gör att man får uppfattningen att Säpo har ett intresse av utgången i det här målet. Att då höra personer som vittnen som är anställda på Säpo innebär ju att de personerna måste förhålla sig till det som Klas Friberg har sagt, och det kan naturligtvis påverka deras benägenhet att uttrycka eventuell tvivel eller andra omständigheter som skulle kunna ifrågasätta de uppgifter som Klas Friberg har lämnat, säger advokat Thomas Olsson.

I skrivelsen till domstolen har advokat Thomas Olsson bifogat artiklar från flera medier där Säpochefen Klas Friberg säger att hans bedömning är att säkerhetspolisen sannolikt avvärjde två attentat under förra året, och ett av de fall han uttalade sig om var det som rättegången nu handlar om.

Enligt Thomas Olsson har det här uttalandet kränkt hans klients rätt att betraktas som oskyldig till skuldfrågan prövats av domstol, och det gör också att de Säpovittnen som hörs som experter bara kan ha ett begränsat bevisvärde, säger han.

Under rättegångens tionde dag hördes ett expertvittne från Säpo, det handlade då om den bombmanual som den 46-åring som Thomas Olsson försvarar ska ha haft i sin mobil.

I rätten sa han att hans bedömning var att telefonens användare själv anslutit sig till den kanal på applikationen telegram där manualen fanns, något han själv nekat till.

– Att tillskriva honom något intresse för den här manualen eller att han tagit del av den är ju något som strider mot vad han själv uppgett, säger Olsson. 

I slutet av dagen beslutade rätten också att häva häktningen för en av de misstänkta för terrorfinansiering, han har suttit häktad i runt tio månader, åklagaren sa i rätten att det ungefär motsvarar straffvärdet för det han är åtalad för och att det därför inte finns skäl för fortsatt häktning.
Rättegången avslutas nästa vecka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista