Ola Ramstedt.

Ramstedt åtalas i Skandiahärvan

Uppdaterad 16:52
På måndagen kom det andra åtalet i Skandiahärvan. Den här gången är det den förre personalchefen på Skandia, Ola Ramstedt, som riskerar att dömas till fängelse.

– Åtalet omfattar privata kostnader som ska betalas privat, som har landat i Skandia istället, hos Skandia moderbolag, genom en osann fakturering, säger överåklagare Christer van der Kwast.

– Det är en person som jag bedömer som i huvudsak ansvarig för detta. Det är Ola Ramstedt som inte är alldeles okänd i det här sammanhanget sedan tidigare. Sedan är det två ytterligare personer som medverkar till gärningen.

Trolöshet mot huvudman
Överåklagare Christer van der Kwast har beslutat att väcka åtal mot Ola Ramstedt för grov trolöshet mot huvudman.

Ramstedt misstänks för att ha låtit Skandia stå för betalningen av 17 592 000 kronor som avsett ”överkostnader” vid den omtalade ombyggnaden/renoveringen av lägenheter som tilldelats eller varit avsedda för ledande befattningshavare i Skandiakoncernen och deras närstående.

Flera direktörer åtalade
Åtal väcks även mot två ytterligare personer inom Skandiakoncernen för medhjälp till brottet.

Nu är alltså två av Skandias tidigare toppdirektörer åtalade. Vd Lars-Eric Petersson åtalades den 6 september och Ola Ramstedt på måndagen.

Ännu inget åtal mot Spång
För den tredje i trojkan, den förre finanschefen Ulf Spång, blir det en spänd väntan ännu en tid, innan åklagaren bestämmer sig om det ska bli åtal för misstänkt grovt skattebrott.

Ulf Spång frias dock från misstankarna om ett annat brott, nämligen brott mot låneförbudet.

– Det finns ju ett sammanhang mellan de olika delarna, även om de kommer att blir uppdelade som det nu ser ut på två rättegångar, eftersom det är två åtal så här långt. Om det blir något ytterligare så blir det i så fall en tredje särdel.

Advokaterna tillbakavisar ju anklagelserna eller är väldigt kritiska till dina utredningar, vad säger du om det?

– Jag har väckt åtal med förutsättningen att det ska kunna leda till fällande dom. Jag vet vilken inställning försvararna har och på vilka grunder de har sina synpunkter.

Du tror att du kommer att gå i land med det här och ro hem detta?

– Ja, så långt är det i alla fall väldigt tydligt att det är en osann fakturering på 17,5 miljoner som ligger i botten på det vi nu ska tala om och det ger väl en viss stabilitet åt sammanhanget, säger Christer van der Kwast.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".