L säger nej till återinförd förmögenhetsskatt

2:45 min

Redan innan förhandlingarna om en ny skattereform har påbörjats ger Liberalernas partiledare Jan Björklund besked om att han inte vill återinföra förmögenhetsskatten eller arvs- och gåvoskatten.

– Partierna får väl lyfta vad de vill, men vi kommer ju att säga nej till de förslag som förs fram från till exempel LO-håll och en del socialdemokrater att man vill återinföra förmögenhetsskatt eller arvsskatt eller fastighetsskatt, säger Jan Björklund.

– Det är fel tänkt. Vi behöver sänka skatterna på jobb och företag. Sedan kan vi behöva finansiera det, och då menar jag att det får ske genom om att vi beskattar konsumtion, och miljöskatter, en grön skatteväxling, det är det centrala i så fall.

De fyra partierna Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna är överens om att genomföra en "omfattande skattereform". Den ska - enligt uppgörelsen - bland annat leda till ökad sysselsättning genom sänkt skatt på jobb och företagande, bidra till att klimatmålen nås, utjämna ekonomiska klyftor och långsiktigt trygga välfärden.

Förhandlingarna väntas bli tuffa - och de inblandade partierna vill snabbt komma i gång med arbetet. 

– Det är klart att vi vill inleda de diskussionerna så snart det är möjligt. Vi börjar ju nu ett förberedelsearbete och kommer att diskutera mellan de här fyra partierna exakt på vilket sätt vi ska arbeta, säger finansminister Magdalena Andersson.

En rad aktörer har i debatten redan pekat ut sina hjärtefrågor i den aviserade skattereformen. Tidigare i veckan föreslog till exempel den nybildade Socialdemokratiska föreningen Reformisterna att förmögenhetsskatten, fastighetsskatten och arvs- och gåvoskatten ska återinföras. Men ett sådant krav säger Liberalernas partiledare Jan Björklund redan nu nej till.

– Förmögenhetsskatten var väldigt skadlig för Sverige, den ska inte återinföras. Arvsskatten var också skadlig, familjer var tvungna att sälja sina småföretag när det skulle ske ett generationsskifte, för att ha råd att betala arvsskatten.

Men hur kan man göra en bred skatteöversyn om vissa skatter inte får diskuteras, eller inte ska ändras?

– Man får ju se vad man kan enas om.

Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson Emil Källström vill i dagsläget inte definiera vilka skatter som ska diskuteras - och vilka som inte ska diskuteras.

– Sådant tenderar att väcka låsningar som jag tror vore olyckligt, säger han.
 
Enligt finansminister Magdalena Andersson ska de fyra partierna gemensamt diskutera exakt vilka frågor som ska ingå i skattereformen.

– Hittills har vi ju inte uteslutit någonting, utan vi får se vad vi ska fokusera på, säger Magdalena Andersson.