Donald Trump, State of the Union. Foto: Andrew Harnik/TT.
Donald Trump håller tal till nationen. Foto: Andrew Harnik/TT.

Trump lyfte vikten av en enad nation

2:23 min

Det blir ett andra toppmöte mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong Un 27-28 februari. Det var en av nyheterna i Donald Trumps State of the union-tal i natt där Trump uppmanade till mer partiöverskridande samarbete framöver.

– Vi måste välja om vi vill ha visioner eller hämnd, fantastiska framsteg eller poänglös förstörelse, sa Donald Trump i en uppmaning till till kongressen om mer konstruktivt samarbete.

Men ganska snabbt kom Trumps villkor för samarbete över partigränserna:

– Om det ska bli fredligt samarbete och lagstiftning kan vi inte samtidigt kriga och utreda varandra, sa Trump i en tydlig hänvisning till de kongressutredningar som demokraterna är på väg att sjösätta mot honom, bland annat gällande eventuellt samarbete med ryska intressen.

En stor del av talet ägnades som väntat åt gränskontroll, den fråga som budgeten hittills stupat på vilket nyligen orsakade den längsta nedstängingen av stora delar av statsapparaten i USA:s historia. Och här verkar inte Trump ge vika:

– Jag kommer se till att muren byggs, sa president Donald Trump.

Samtidigt innebar talet ett delvis nytt och ljusare tonfall från presidenten:

– Det är dags att knyta samman banden av kärlek, lojalitet och minnen som finns mellan oss som som grannar och patrioter, sa Donald Trump och kanske var det ett budskap som tittarna uppskattade. Enligt en undersökning från tv-kanalen CNN tyckte 59% av tittarna att det var ett mycket bra tal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista