Skattereformen splittrar partierna

2:29 min

Innehållet i den aviserade skatteformen splittrar partierna. Liberalernas Jan Björklund säger nej till att återinföra förmögenhetsskatten, en progressiv fastighetsskatt och arvs- och gåvoskatten - redan innan samtalen har inletts. Ett besked som välkomnas av Moderaterna.

– De skatterna avskaffades ju på väldig goda grunder. De förhindrade jobb, företagande, entreprenörskap, men undergrävde också legitimiteten för skattesystemet väldigt mycket. Det är bara att berömma Jan Björklund för att han är tydlig i detta, säger Niklas Wykman, Moderaternas skattepolitiske talesperson.

– Men också givetvis en utmaning när han har släppt fram en vänsterregering att få gehör för den typen av synpunkter.
 
Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna har enats om att genomföra en stor skattereform. Den ska - enligt uppgörelsen - bland annat leda till ökad sysselsättning genom sänkt skatt på jobb och företagande, bidra till att klimatmålen nås och utjämna ekonomiska klyftor.

Men redan innan förhandlingarna har inletts stänger alltså Liberalernas partiledare Jan Björklund dörren för att återinföra vissa utpekade skatter.

– Partierna får väl lyfta vad de vill, men vi kommer ju att säga nej till de förslag som förs fram från till exempel LO-håll, och en del socialdemokrater, att man vill återinföra förmögenhetsskatt eller arvsskatt eller fastighetsskatt. Det är fel tänkt, säger Jan Björklund.

Vänsterpartiet har länge krävt att just de här skatterna ska återinföras. Partiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson är inte förvånad över Jan Björklunds besked.

– Liberalerna är ju ett ytterkantsparti i skattepolitiken. De har den mest orättvisa skattepolitiken bland de politiska partierna, säger hon.

Ulla Andersson tycker att det bästa vore om partierna försöker enas i en parlamentariskt sammansatt utredning. Men regeringen, Liberalerna och Centerpartiet har ännu inte bestämt i vilken form arbetet ska bedrivas.

För Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson Emil Källström är det viktigt att komma överens med de övriga allianspartierna och regeringspartierna.

– Jag tror att det är där man har de ansvarstagande och långsiktiga krafterna i svensk politik.

Och Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna, hur ser du på deras roll i detta?

-- Dem funderar jag betydligt mindre kring, de vet man sällan var man har, och de har inte sällan en direkt omodern ingång i de här frågorna, säger Emil Källström.
 
Moderaterna tänker börja skissa på ett eget förslag till skattereform, berättar Niklas Wykman, som sedan i går är partiets nye talesperson i skattefrågor.

– Vi ser ju att det är väldigt svårt för en allt svagare socialdemokrati att ensamt, tillsammans med några mindre stödpartier, driva igenom en skattereform i Sverige. Vi engagerar oss själva i ett eget, gediget skattereformsarbete.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista