Löfven undviker frågan om förmögenhetsskatt

1:16 min

Redan innan förhandlingarna om en ny skattereform har påbörjats ger Liberalernas partiledare Jan Björklund besked om att han inte vill återinföra förmögenhetsskatten eller arvs- och gåvoskatten. Men statsminister Stefan Löfven (S) är försiktig med att kommentera Björklunds uttalande.

– Förmögenhetsskatten var väldigt skadlig för Sverige, den ska inte återinföras. Arvsskatten var också skadlig, familjer var tvungna att sälja sina småföretag när det skulle ske ett generationsskifte, för att ha råd att betala arvsskatten, sade Björklund till Ekot i morse.

Men Löfven vill inte svara på vad han anser om Björklunds utspel.

– Jag väljer för egen del att inte utesluta olika skatter, utan vi har ett avtal, säger Stefan Löfven och refererar till regeringsuppgörelsen med Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet som slöts i januari.

Men ser du ingen skatt som är viktigare än någon annan i en sådan här skattereform?

– Dit kommer vi, förr eller senare. Men nu är vi överens om vad en skattereform ska bygga på, och då ska vi bygga samtalet utifrån det.

Socialdemokraternas skattepolitik har kritiserats, också i de egna leden. Den nybildade partiinterna gruppen Reformisterna vill se en kraftig sväng åt vänster. Bland annat vill man att partiet ska driva på för fastighetsskatt kopplat till marknadsvärde.

Är det en bra idé?

– Vi har ett starkt stöd i partiet för januariavtalet, och det är viktigt.

Men det Reformisterna för fram då, är fastighetsskatt en bra idé?

– Jag uppfattar Reformisterna som att de menar att vi inte ska riva upp januariavtalet, utan att det är bra att vi har en överenskommelse och också ska stå för den överenskommelsen. Där delar vi uppfattning, säger Löfven och fortsätter:

– En del i det är att vi har ett stabilt skattesystem och då har vi ett avtal där vi pekar ut ett antal parametrar som skattesystemet ska bygga på, och då ska vi ta oss tid att diskutera hur det ska se ut. Vi ska inte börja med att säga vilka skatter som ska vara med eller inte vara med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista