Olikriktade förslag i diskussion om EU:s kemikalier

På måndagen diskuterade EU:s miljöministrar i Luxemburg framtiden för det omfattande förslaget om registrering och riskvärdering av de 30 000 kemikalier som är i bruk i unionen. Några av de förslag som har förts fram har en helt annan inriktning än EU-kommissionens ursprungliga förslag.

– Jag tycker det var en generellt positiv atmosfär bland miljöministrarna. Det förslag som britterna har lagt tycker vi kan bli en bra utgångspunkt för en kompromiss, även om vi vill förbättra det på flera punkter, säger Lena Sommestad, svensk miljöminister.

Kemikalier i små volymer undgår krav
I ursprungsförslaget krävs att industrin redovisar basdata för alla kemikalier som produceras i mängder över ett ton. Utan basdata kan man inte göra någon riskvärdering av kemikaliernas effekter. Men även i Storbritanniens kompromissförslag undgår 20 000 kemikalier som produceras i mindre volymer de stränga kraven på dokumentation.

– Vad Sverige inte kan acceptera är att nya kemikalier i små volymer inte skulle ha skärpta och höga krav, för då skulle vi försämra lagstiftningen utifrån vad det är idag, säger Lena Sommestad.

På måndagen besökte EU-kommissionens ordförande Jose Manuel Barroso Sverige.

– Förslaget från den tidigare kommissionen kommer inte att gå igenom, sade han om Margot Wallströms ursprungliga kemikalieförslag.

Lena Sommestad tycker att Barroso drar förhastade slutsatser.

– Det är märkligt av Barroso att uttala sig på det sättet. Det förslag vi nu diskuterar följer i mycket långa stycken det förslag som kommissionen, och Margot Wallström, lade fram, säger miljöminister Lena Sommestad.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".