Ulla Sandborgh
Ulla Sandborgh. Foto: Henrik Montgomery/TT

Svenska kraftnäts generaldirektör får gå

1:45 min

Svenska kraftnäts generaldirektör, Ulla Sandborgh, kommer att bytas ut av regeringen.

Enligt uppgift till Ekot kommer regeringen att fatta beslutet vid regeringssammanträdet imorgon.

Dagens Nyheter har i en rad artiklar avslöjat fel och brister inom Svenska kraftnät, brister som lett till kritik av generaldirektören Ulla Sandborgh.
Det handlar bland annat om att Svenska kraftnät brutit mot regeringsbeslut om säkerhetsklassning och gett höga chefer tillgång till känsliga it-system utan att personerna varit ordentligt säkerhetsprövade.

DN har också rapporterat att Ulla Sandborgh, i sin tidigare befattning som marknadsdirektör på Svenska kraftnät, anlitat en vän för konsultuppdrag i miljonklassen.

Svenska kraftnät har under rapporteringens gång medgivit säkerhetsbrister och Säpo har kopplats in för att granska hur allvarliga bristerna är.
Generaldirektören Ulla Sandborgh har tidigare varit uppkallad till den dåvarige ansvarige ministern Ibrahim Baylan för att förklara vad som hänt och också den nye energiministern Anders Ygeman har velat ha förklaringar.

Anders Ygeman har sagt till Dagens Nyheter att det är "uppenbart" att myndigheten inte har följt de regeringsbeslut som fattats och att man inte får bryta mot regeringsbeslut.

Fortsatta avslöjanden om nya brister har, enligt uppgift till Ekot, fått regeringens tålamod att tryta.

Såväl liberala som moderata ledamöter i riksdagen har riktat kritik både mot Svenska kraftnät och regeringens hantering av problemen.
Moderaterna har KU-anmält både statsminister Stefan Löfven och den tidigare energiministern Ibrahim Baylan, med motiveringen att det är utomordentligt allvarliga brister som kommit fram.

Enligt uppgift till Ekot har regeringen nu bedömt läget som så illa att generaldirektören förlorat regeringens förtroende och kommer att bytas ut.

Beslutet väntas på torsdagens regeringssammanträde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista