E-handel bakom växande bransch

2:33 min

Den ökade e-handeln, innebär också tillväxt för lager- och logistikbranschen. Exempelvis har byggtakten av nya lagerbyggnader fördubblats sen 2016.

– Jag tror vi bara sett början på den här omställningen i vårt konsumtionsbeteende, när fler handlar mat på nätet, säg att siffrorna blir som för elektronikhandeln, då kommer vi se ett helt annat mönster. Det säger Mattias Dahl, vd på branschorganisationen Transportföretagen.
 
2017 ökade e-handeln med 17 procent, för förra året blir det liknande siffror. Det innebär såklart problem för vanliga butiker, och förra året gick ganska exakt en butik per dag i konkurs.

Men, branschorganisationen Svensk Handels medlemsföretag, där är det ungefär lika många anställda som för några år sen, eftersom bland annat e-handeln väger upp tappet inom vanliga butiker.

Och inom lager och logistikbranschen, är tillväxten kraftig, vilket märks i bland annat Jönköping, där är det nu kö till de mest attraktiva områdena.

– Vi har mark i ytterområdena, men vill man in mer centralt eller längs E4, då får man ställa sig på väntelista för tillfället, det säger Sven Rydell, näringslivschef i Jönköping.
 
Att hitta exakta tillväxtsiffror för lager och logistikbranscherna, eller antalet anställda, det är svårt. Dels på grund av att det finns flera olika branschorganisationer och fackföreningar, men också för att det är svårt att mäta, eller hitta uppgifter om, hur många på de olika stora stora företagen som jobbar inom respektive kategori.

Branschorganisationen Transportföretagen har exempelvis startat en egen utredning för att hitta ett bra sätt att mäta tillväxten. Däremot är alla jag ringer till överens om en sak, tillväxten inom lager och logistik är kraftig. Ett exempel är att antalet kvadratmeter lager som byggs varje år, har fördubblats mellan 2016 och 2018.

Hans Sahlin, ansvarig för logistikfastigheter på fastighetsbolaget Castellum, ser tillväxt lång tid framöver.

– Ingen ser ju egentligen någon avmattning, den förändrade konsumtionen kommer göra intresset stort för logistikfastigheter långt tid framåt, säger Hans Sahlin på Castellum.