Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Rehabsystem för långtidssjuka görs om

En viktig orsak till att sjukfrånvaron ökade kraftigt i slutet av 1990-talet var att ett effektivt system för rehabilitering av långtidssjuka havererade. Det är innebörden av en ny rapport från Arbetslivsinstitutet som Ekot berättade om på måndagsmorgonen.

Arbetslivsminister Hans Karlsson håller med om att rehabiliteringen försämrades under 90-talet, men säger att regeringen just nu är i färd med att rekonstruera det gamla systemet.

– Egentligen är det ju det vi gör, nu kallar vi dem avstämningsmöten, som formellt har kommit igång på sina ställen men inte alls i den omfattning som är önskvärt, och det är egentligen samma sak. Där man har kommit igång, där visar det sig att det fungerar, säger Hans Karlsson.

Anpassningsgrupper blev avstämningsmöte
Nu heter det avstämningsmöte där försäkringskassan, arbetsgivare, fack, arbetsförmedling och läkare ska diskutera med den sjukskrivne om hur han bäst ska komma tillbaka i arbete.

I det borttynade systemet på 90-talet hette det anpassningsgrupper.

Försäkringsdirektör Stig Orustfjord på Försäkringskassan ser också de nya avstämningsmötena som en direkt fortsättning av anpassningsgrupperna.

– Ja det är på något sätt grundtanken, att alla som är inblandade samlas till ett gemensamt möte, och att man ser till att alla jobbar åt samma håll för att man ska kunna komma tillbaks i arbete, säger Stig Orustfjord.

I vilken mån kommer det här bidra till att få ner ohälsotalet?

– Det är ett av våra viktigaste instrument.

Tveksam till det nya systemet
Docent Tor Larsson som är ansvarig för Arbetslivsinstitutets rapport är dock tveksam till om det nya systemet är lika effektivt för att klara av de svåraste rehabiliteringsfallen, för i de gamla anpassningsgrupperna ingick personer med större befogenheter.

– Vår analys handlar om att det är det kvalificerade rehab-arbetet som gått sönder, det när man fick fram de personer som hade muskler, som hade bemyndigande och möjlighet att ta fram de resurser som behövdes, säger Tor Larsson, forskare på Arbetslivsinstitutet.

Johan Prane
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".