Färsk fångad makrill.
1 av 2
Beståndet av makrill har minskat med 40 procent sedan 2011. Foto: Leif R Jansson/TT.
Kurt Claesson, med 52 år som fiskare, befarar att den slopade MSC-märkningen kan göra det svårare att ta bra betalt för den makrill som fångas.
2 av 2
Kurt Claesson, med 52 år som fiskare, befarar att den slopade MSC-märkningen kan göra det svårare att ta bra betalt för den makrill som fångas. Foto: Jens Möller/Sveriges Radio.

Inte längre hållbart att fiska makrill

1:51 min

Beståndet av makrill har minskat kraftigt på senare år. Det gör att MSC-märkningen för hållbart fiske nu dras in för all makrill som fångas i Nordostatlanten.

Kurt Claesson har varit fiskare i 52 år. Makrill står för runt 20 procent av hans fångster i Nordsjön.

Från 500 ton till 800 ton har det varit de senaste åren, säger Claesson

Beståndet av makrill i Nordostatlanten har, enligt forskarberäkningar, minskat med över 40 procent sedan 2011. Makrillfisket är inte längre hållbart, enligt kraven från organisationen Marine Stewardship Council.

Programdirektör Minna Epps säger att makrill fångad efter den 2 mars inte längre får ha den särskilda MSC-märkningen.

– Man har under en väldigt lång tid fiskat över de vetenskapliga råden. De vetenskapliga råden uppmanar nu till minskning av kvoter på 68 procent, säger Epps.

För att återfå MSC-märkningen för makrill måste EU, Norge, Island och Färöarna inom 90 dagar enas om en plan för hur man ska minska makrillfisket till hållbara nivåer.

Då ska man veta att parterna har haft väldigt svårt att enas på senare år, man har till och med talat om ett "makrillkrig" mellan EU och Island.

– Vi hoppas ju att de ska kunna lösa det så att vi får en förvaltning som MSC kan godkänna, säger fiskaren Kurt Claesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista