Mats Persson på Liberalernas partiråd
Mats Persson på Liberalernas partiråd. Arkivbild. Foto: Claudio Bresciani/TT.

Liberalernas ekonomisk-politiska talesperson lämnar

2:13 min

Under torsdagen kom beskedet att Liberalernas ekonomisk-politiska talesperson, riksdagsledamoten Mats Persson hoppar av sitt uppdrag som ekonomisk-politisk talesperson.

Det var på riksdagsgruppens möte i tisdags som Mats Persson, bad att få lämna sitt uppdrag, Han hade velat släppa fram Ulf Kristersson som statsminister, var öppen med sin ståndpunkt, och argumenterade mot Jan Björklund. Ekot har inte nått Mats Persson, men
däremot Johan Pehrson, idag rättspolitisk-talesperson som nu tar över de viktiga ekonomiska frågorna.

Han stödde inte heller Jan Björklunds linje i regeringsfrågan, men han anser inte att det gör det extra komplicerat för honom att träda in och förhandla om 73-punkts programmet med regeringen.

– Jag tycker inte det. Politik handlar om att driva sin linje, ibland förlorar man. Då går man vidare och gillar läget, säger han.

Igår gav ju Björklund besked att han inte ställer upp för omval. Hur ser du på att bli nästa partiledare?

– Den frågan är för tidigt väckt, säger Johan Pehrson.

Spekulationerna om vem som ska bli efterträdare ör redan igång. Idag säger flera möjliga kandidater nej till att ta över efter Björklund. En av dem riksdagsledamoten Gulan Avci, ordförande i Liberalernas kvinnoförbund.

– Jag kommer att tacka nej om jag skulle få frågan, det är inte aktuellt för mig idag.

Varför inte?

– Jag vill vara med och bygga upp det lag som en ny partiledare kommer att behöva ta ansvar för, Jag har jobbat nära Jan Björklund de senaste åren, och jag har sett hur slitsamt, det är att vara partiledare och ha ansvar för hela partiet och för mig är det inte aktuellt att axla den viktiga och ansvarsfulla rollen.

Inte heller Lotta Edholm, borgarråd i Stockholm är intresserad av att bli partiledare, meddelar hennes pressekreterare.

Riksdagsledamoten Fredrik Malm partiets utrikespolitiska talesperson ger ett mer svävande svar:

– Jag trivs jättebra med de arbetsuppgifter jag har nu, och fortsätter med dem och blickar framåt.

Partiets valberedning håller öppet för att partiledarbytet kan ske tidigare än vid landsmötet i november, och frågan kommer att ställas till länsförbunden som bestämmer tidpunkt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista