Kvinnors hemarbete har minskat

Jämställdheten tycks öka, enligt en preliminär rapport från Statistiska centralbyrån, SCB. Den visar att kvinnor ägnar 43 minuter mindre åt hemarbete idag än för tio år sedan.
– Det är en jättelik förändring. Det är ju en betydande del av dagen som de nu ägnar sig åt någonting annat än vad de gjorde för tio år sedan, säger Klas Rydenstam, projektledare vid SCB. – Man kan ju gissa, att man ägnar mindre tid åt matlagning, det vill säga äter mer halvfabrikat. Det här har vi inte kollat men det är möjligt att det är så. Det kan också hända att produktiviteten har ökat, vi har mera maskiner. Det kan också hända att vi har litet lortigare mer nu än vad vi hade tidigare. 4 000 personer har fört dagbok och skrivit om när de jobbar på jobbet, när de utför hemarbete, när de tittar på tv, läser och så vidare. Nu håller uppgifterna på att sammanställas. Ett resultat är tydligt: kvinnor utför betydligt mindre hemarbete nu än för tio år sedan. Då jobbade de närmare fem timmar om dagen hemma - nu är det fyra timmar och fem minuter om dagen i genomsnitt. Samtidigt arbetar män mindre på jobbet. Sammantaget innebär det en utjämning som man kan se som ett uttryck för ökad jämställdhet, säger Klas Rydenstam. En av hans gissningar om vad kvinnor väljer bort i hemarbetet stämmer enligt Gunnel Olsén och Marina Rahm, som Ekot talade med. – Städning, säger de. Dagböckerna visar också att män jobbar ungefär en halvtimme mindre om dagen nu än för tio år sedan. Sammantaget innebär det en utjämning som man kan se som ett uttryck för ökad jämställdhet, säger Klas Rydenstam. Jämställdhetsminister Margaretha Winberg tycker att uppgifterna är glädjande - men ändå konstigt att män jobbar mindre nu.
Bengt Hansell, Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".