Prinsessan Ubol-ratana, har helt oväntat meddelat att hon kandiderar till posten som premiärminister.
Prinsessan Ubol-ratana, har helt oväntat meddelat att hon kandiderar till posten som premiärminister. Foto: Maja Suslin / TT

Prinsessa kandiderar till premiärministerpost

2:06 min

Den thailändske kungens äldre syster, prinsessan Ubolratana, har helt oväntat meddelat att hon kandiderar till posten som premiärminister för ett parti som är lojalt med den avsatte tidigare premiärministern Thaksin Shinawatra.

Det slog ner som en mindre bomb när ryktena visade sig sanna om att Prinsessan Ubol-ratana skulle nomineras av ett politiskt parti till att bli Thailands premiärminister.

Och inte blev det mindre uppmärksammat av att partiet hon kandiderar för är mycket nära knutet till familjen Shinawatra. Syskonparet Thaksin och Yingluck Shinawatra som båda innehaft premiärministerposten men också blivit avsatta via militärkupper. De lever nu i exil, bannlysta från thailändsk politik. Men de har i allra högsta grad med ett finger i det politiska spelet än och de är nära vän med prinsessan Ubol-ratana
som avsade sig sin prinsesstitel 1972 när hon gifte sig med en amerikan.

Hon levde i USA i nästan 30 år innan hon 2001 åter flyttade tillbaka till Thailand och där åter sågs som en fullvärdig medlem i den kungliga familjen.

Officiellt så lyder hon inte under den mycket stränga majestätslagen, där man kan dömas till 15 års fängelse för minsta antydan till kritik av kungafamiljen, men hon har i det dagliga rönt samma aktning som övriga i familjen.

Samtidigt som prinsessans kandidatur blev offentlig så blev det också klart att den nuvarande juntaledaren Prayuth Chan-Ocha kandiderar som premiärminister för det militärvänliga partiet.

Allt sedan militärkuppen för snart fem år sedan har arbetet med landets nya grundlag, enligt många experter, konstruerats så att Shinawatra-familjen en gång för alla skulle hållas utanför den Thailändska stökiga politiken. Och för att bereda väg för att Prayuth Chan-Ocha skull kunna fortsätta styra landet som vald premiärminister.

Men prinsessnomineringen och kan sätta käppar i hjulet för det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista