E-handelsföretaget Apoteas lokaler i Morgongåva.
E-handelsföretaget Apoteas lokaler i Morgongåva. Foto: Claudio Bresciani/TT

Sverige kan tjäna på ökningen av e-handel

2:10 min

Utvecklingen med alltmer handel via nätet borde kunna gynna Sverige betydligt mer än vad det hittills gjort, menar branschorganisationen Transportföretagen.

– För Sverige AB är ju den här utvecklingen fantastisk, det skapar stora möjligheter. Sverige ligger väldigt strategiskt för att bli navet för all handel inom Skandinavien, det säger Mattias Dahl, vd på branschorganisationen Transportföretagen.
 
Att branschorganisationer vill ha bättre villkor för sina egna medlemsföretag är ju inget ovanligt, men Mattias Dahl pekar också på att det redan i dag är stor brist på chaufförer.

Ska Sverige kunna dra nytta av det som han beskriver som ett strategiskt läge, då lär det behövas ännu fler chaufförer, som det då redan är brist på. I dag går det att få studielån för vanligt körkort, men inte för tung lastbil, som ett exempel.

E-handeln växte med 17 procent år 2017, och att det är kraftig tillväxt inom lager och logistik är de flesta överens om, men det är svårt att hitta exakta siffror, bland annat på grund av flera olika branschorganisationer, och även fackföreningar.

Men antalet kvadratmeter nya lager som byggs, det fördubblades mellan 2016 och 2018, som ett exempel. Och för handeln innebär utvecklingen både problem, men också möjligheter.

– Det är klart att det är ett omvandlingstryck på små butiker, som inte klarar av det här, men det finns också enorma möjligheter med digitaliseringen. Vi får ju plötsligt en väldig massa nya kunder som inte bor i Sverige, det säger Karin Johansson, vd på branschorganisationen Svensk Handel.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista