Enskede IK:s tränare fick svarta löner

Fotbollsklubben Enskede IK, där idrottsminister Bosse Ringholm varit ordförande, har betalat ut svarta löner till tränare. Samtidigt som Bosse Ringholm var finansminister undanhöll klubben nästan en miljon kronor från beskattning, det visar Skatteverkets granskning av fotbollsklubben.

För ett år sedan avslöjade Ekot att den klubb som Bosse Ringholm varit ordförande i under drygt 15 år hade betalat ut svarta löner till tränare under Ringholms tid som finansminister. Bosse Ringholm ansåg att Ekots rapportering var en ”krigsförklaring mot hela idrottsrörelsen” och han avfärdade uppgifterna som helt grundlösa.

– Jag tycker det är väldigt grundlösa uppgifter, Enskede IK betalar faktiskt arvoden, sociala avgifter och skatt för sina tränare och lämnar kontrolluppgifter till Skatteverket. Här kan Dagens eko påstå rätt ut i luften uppgifter som inte har en tillstymmelse till grund, sade han i en intervju i SVT.

Undanhöll 950 000 från beskattning
Men när Skatteverket nu är klara med sin revision av fotbollsklubben visar det sig att Enskede IK under åren 2000 till 2004 har undanhållit cirka 950 000 kronor från beskattning.

Det handlar om svarta löner till tränare och spelare, oredovisade pensionsavtal, och sponsoravtal som klubben hållit hemliga för Skatteverket.

Under åren 2000 och 2001 har Skatteverket hittat utbetalningar på totalt 240 000 kronor i svarta löner. Klubben har bokfört de flesta utbetalningarna som reseersättningar.

Lönen kallades reseersättning
Enligt Ekots källor med god insyn i Enskede IK:s ekonomi har det i flera fall förekommit att man kallat hela lönen till tränarna för just reseersättning. I skriftliga kontrakt har man i förväg gjort upp om hur mycket reseersättning som skulle betalas ut under säsongen.

Skatteverket konstaterar också i sitt beslut att det saknas reseräkningar och liknade för huvuddelen av de här utbetalningarna.

– Som det står i beslutet här så har vi uppmärksammat att vissa underlag till utbetalningar är undermåliga, säger Ulf Andersson som är revisionsledare på Skatteverket.

Obetald reklamskatt ett missförstånd
Sommaren 2004 avslöjade Ekot att Enskede IK inte betalat reklamskatt trots att föreningen hade haft stora reklamintäkter under flera år. Enligt ordförande Bosse Ringholm var förklaringen ett missförstånd i klubben, och så här svarade han då på frågorna om reklamskatten.

– Vi fick en uppgift i somras om att reklamskatten inte var betald, och när vi kontrollerade det så visade det sig att det uppstått ett missförstånd mellan olika personer. Den ene trodde att han betalt skatten och tvärtom, men vi har rättat till det i kontakt med Skattemyndigheten.

Enskede IK upptaxerades, men skatteverkets nyligen avslutade revision visade att klubben inte alls redovisat alla sponsoravtal. Flera av de största sponsorerna fanns inte med. Totalt beräknar Skatteverket att de avtalen var värda cirka 500 000 kronor.

– Vi har gått igenom Enskede IK:s sponsoravtal, och av de avtalen har vi försökt räkna fram ett korrekt underlag, säger Ulf Andersson.

Men när Enskede rättade sig, då tog de ändå inte upp avtalen med huvudsponsorn?

– Nej, man kan väl säga att den tidigare redovisningen inte riktigt motsvarade vår bedömning, säger Ulf Andersson.

Bosse Ringholm avgick tidigare i år som ordförande för fotbollsklubben. Ekot har sökt honom men han säger att han inte har läst Skatteverkets beslut, och att han därför inte vill svara på några frågor.

Bo-Göran Bodin
bo.goran.bodin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".