Sociala medier

Instagram förbjuder bilder på självskadebeteende

1:55 min

Instagram kommer börja förbjuda bilder med självskadebeteende. Detta efter uppgifter om att en 17-årig flicka i Storbritannien begick självmord efter att ha påverkats av bilder i sociala medier.

Beskedet att Instagram ska skärpa sina regler för inlägg som rör självskadebeteenden kom efter ett möte mellan den brittiske hälsoministern Matt Hancock, och flera chefer på sociala medier-företag. 

– Jag tycker det är klokt av dem av se över det här eftersom det är uppenbart att det har lett till att folk har triggats av bilder med självskadebeteende och liknande, säger Alfred Skogberg som är generalsekreterare på den ideella organisationen Suicide Zero.

Michael Westerlund är forskare i självmord och medier på Institutionen för mediestudier (IMS). Han menar att det inte finns något uppenbart samband mellan bilder på självskadebeteende och självmord bland unga.

– Jag tror att det är väldigt svårt att avgöra vad man egentligen har blivit triggad av. Alltså det kan ju finnas fallbeskrivningar - att man vet att någon gick in och tittade på bilder just då, men det är väldigt svårt att säga om det var den egentliga orsaken, säger han.

Men även om det är svårt att veta vad som föranleder ett självmord, tycker Michael Westerlund att det är bättre att ta det säkra före det osäkra.

– Det finns ju någonting väldigt sårbart i det här att lägga upp bilder av den typen av lidande. Det är nog ingenting som jag ser som någonting bra eller konstruktivt, i att försöka förstå och hjälpa när det gäller suicidbeteende, säger Michael Westerlund som är forskare på IMS.

Ekot har försökt nå Instagram för en kommentar.