Mordförsöken i Salisbury.

Salisburyfallet växer – tredje man misstänkt

1:52 min

Enligt nya uppgifter misstänks en tredje person vara inblandad i mordförsöket på en rysk dubbelagent i Salisbury förra året.

Det är den undersökande journalistgruppen Bellingcat som de senaste månaderna grävt vidare i den tredje utpekade mannens förflutna. Precis som de övriga två misstänkta är han verksam inom den militära ryska underättelsetjänsten GRU och ska ha befunnit sig i Storbritannien i samband med att Sergei Skripal och hans dotter utsattes för ett mordförsök med nervgift i staden Salisbury i södra England i mars i fjol.

Det var den ryska tidningen Fontanka som var först med att peka ut den tredje misstänkte mannen, uppgifter som Bellingcat nu gått vidare med.

Enligt Bellingcat ska mannen sedan 2010 ha rest mycket i Europa, Asien och Mellanöstern under sitt påhittade agentnamn. Det är framför allt två resor till Bulgarien i april 2015 som sticker ut.

Den utpekade mannen stannade bara några dagar i april men under hans vistelse blev en bulgarisk vapentillverkare, som ska ha sålt utrustning till bland annat Ukraina och Nato, förgiftad. Vapentillverkaren överlevde dådet men blev sjuk igen en månad senare då den utpekade ryske agenten på nytt var på ett kort besök i Bulgarien. Det gick aldrig att klarlägga på vilket sätt han blivit förgiftad och polisutredningen gav inga resultat, men enligt Bellingcat finns det stora likheter med mordförsöket i Salisbury.

Den brittiska polisen har tidigare pekat ut två ryska agenter som skyldiga till mordförsöket i Salisbury men vill inte kommentera detaljerna till den tredje mannen. Den ryska regeringen förnekar all inblandning i något av mordförsöken och anser att det är brittisk propaganda som håller liv i den här historien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista