Mikael Damberg.
Foto: Mikael Kristenson, Unsplash / Andreas Hillergren/TT
Utbildning.

S: Måste bli enklare att ställa om mitt i livet

2:06 min

Bättre möjligheter till utbildning och att ställa om mitt i livet är nödvändigt för att Sverige ska klara sig i den internationella konkurrensen.

Det är budskapet i Socialdemokraternas nya målsättning ”Kunskap för framtiden” som läggs fram till partiets kongress i slutet av mars.

Inom kort kommer Socialdemokraterna presentera en ny målsättning när det gäller utbildningen i Sverige.

Inrikesminister Mikael Damberg är ansvarig för programmet.

– Vi behöver en utbildningsreform för vår tid och då handlar det väldigt mycket om att bygga ett system som gör det möjligt för människor att växa och växla i utbildning genom livet, så vi föreslår en sådan reform. Och ett förändrat studiemedelssystem som gör att människor mitt i yrkeslivet kan växla spår.

I dag finns 120 000 lediga jobb och många arbetslösa, men företagen hittar inte rätt utbildad personal säger Mikael Damberg. Han vill att regionerna ska styra utbildningen till det behov som finns hos företagen:

– Vi ser att fortfarande så är det många företag som inte hittar rätt kompetens, så vi vill ge regionerna en större möjlighet att prioritera och kraftsamla på dom områden där det finns stora behov.

Mikael Damberg vill att fack, arbetsgivare och stat ska samarbeta för att stärka utbildningen hos folk som jobbar.

Ett mål är också att det ska finnas samma möjlighet till utbildning i hela landet och att utbildning ska finnas tillgängligt via internet.

30 000 fler utbildningsplatser ska skapas till 2025, främst eftergymnasial utbildning i yrkesvux säger Mikael Damberg. Yrkesvägledningen ska bli bättre och finnas med på gymnasiet, där elever ska förberedas både på arbetsmarknaden och på vidare studier.

Jämställdheten är också viktigt mål för skolan säger Mikael Damberg. Ett förslag är att omfördela anslagen till gymnasieskolan så att gymnasier med höga kostnader och svåra problem får mer.

– Det är rimligt att dom skolor som har störst behov också får dom starkaste ekonomiska resurserna. Jag tror att Sverige aldrig kommer att kunna bekämpa skolsegregationen, om man inte har ett medvetet arbete med att fördela resurser till dom skolor som har störst behov.

I förslaget ligger också det socialdemokratiska kravet att om stopp för uttag av vinst i skolverksamhet.

– Ja, Socialdemokraterna har ju den ambitionen som parti att vi tycker att skolornas verksamhet i första hand är till för att eleverna ska få en bra utbildning och att lärarna ska kunna göra ett bra jobb.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista