Saudiska kvinnor på flykt stoppas på vägen

3:26 min

Uppmärksamheten kring 18-åriga Rahaf Mohammed al-Qununs flykt från sin familj i Saudiarabien gav nytt fokus på kvinnors situation i landet. Runt tusen kvinnor om året försöker fly från Saudiarabien enligt medier. Australien är ett vanligt mål för flykten.

Men enligt en ny dokumentär av det Australiska public servicebolaget ABC så stoppas många på sin väg dit eller vid passkontrollen i Sydney.

– Hjälp mig, hjälp mig, skrek Dina Ali desperat när hon stoppades från att kliva ombord på planet från Manila till Sydney. Detta efter ett larm från saudiska myndigheter.

Visumet hon hade drogs in och dagen efter fördes hon, enligt vittnesmål till medier, med tejpad mun, händer och fötter ombord på ett saudiskt plan. Sedan dess har hon inte hörts av.

Hennes flykt fick alltså inte samma uppmärksamhet som 18-årige Rahaf Mohammed al-Qunun i Bangkok som fick hjälp och nu har fått medborgarskap i Kanada.

Enligt det australiska tv-programmet gömmer sig just nu två systrar i Hongkong som också flytt vad de säger en våldsam vardag i Saudiarabien. De skulle bara byta plan i Hongkong.

– De hade visum, bokade platser på nästa australiska flyg till Sydney. Men en australisk gränspolis som jobbade i Hongkong stoppade dem från att kliva ombord. De lyckades fly in till stan och där gömmer de sig nu.

Den Saudiska aktivisten Dr Abduhlmohsen i Tyskland uppger för ABC att sedan augusti 2017 har gränspolisen i Australien börjat fråga ut ensamkommande saudiska kvinnor mer frekvent.

– De har fått frågor som ifall deras manliga förmyndare tillåtit dem att resa och även frågat om ett telefonnummer till mannen så de kunde ringa och kontrollera uppgifterna, berättar Abduhlmohsen.

De senaste åren har runt 80 saudiska kvinnor flytt till Australien, men även för dem som lyckats med sin flykt så upphör inte förföljelsen och rädslan finns där hela tiden. De har till exempel överraskande fått telefonsamtal där man försökt locka dem att komma till den saudiska ambassaden. Vilket gjort att inte vågar leva fullt ut ens i landet dit de flytt.

– Ifall någon tvingar tillbaka mig, så föredrar jag att ta livet av mig istället för att bli torterad till döds i Saudiarabien, berättar en kvinna anonymt i programmet.

Möjligheterna att fly från Saudiarabien har minskat drastiskt sedan appen Absher började användas. Förutom att den går att använda att tanka sin bil så kan männen föra in vart kvinnan de är förmyndare för får resa och även ett alarm ifall kvinnan använder sitt pass för utresa från Saudiarabien.

Den australiske immigrationsministern har vägrat att kommentera de enskilda fallen, men säger att behandlingen av kvinnor i Saudiarabien är ett bekymmer.