Soraya Post (Fi) i EU-parlamentet.
Soraya Post (Fi) i EU-parlamentet. Foto: Anna Karolina Eriksson/TT.

Fi vill ha Europa med öppna gränser

1:57 min

Soraya Post toppar Feministiskt Initiativs lista i EU-valet. Det stod klart när Fi:s kongress i Sundsvall i dag antog såväl kandidatlista som valplattform.

Fi vill ha ett Europa med öppna gränser mot omvärlden.

– Ja, vi har en politik som är för öppna gränser. Det är ingen quick fix, men det är vårt mål. Vi för ju en politik där människa är i centrum och inte nationen, säger Soraya Post.

Soraya Post, som i dag har Fi:s enda mandat i EU-parlamentet, toppa alltså listan till Europaparlamentet, som hålls den 26 maj.

Bland de frågor som tas upp i Fi:s valplattform finns krav på att de pengar som EU i dag lägger på gränsbevakning i stället ska användas för att rädda liv på Medelhavet och att skapa säkra flyktvägar till EU. Det långsiktiga målet är ett EU med öppna gränser.

I valplattformen finns också flera krav, exempelvis på fri abort, samtyckeslag och fri barnomsorg i hela EU. Politikområden som idag beslutas om på nationell nivå, men som Fi vill besluta om inom EU. Ändå säger Soraya Post nej till ökad överstatlighet inom EU.

– Nej, långt ifrån. Absolut inte. Och det är därför vi har antagit stommen till en EU-val-plattform. Vi kommer att titta på de här olika yrkandena och se var de ska placeras. Vi är absolut inte för en överstatlighet.

Men exempelvis fri och laglig abort i hela EU, det är ju något som är nationell lagstiftning i dag. Samtyckeslag ska införas i alla länder. Det finns flera exempel här på lagstiftning som ni anser att EU ska bestämma att alla länder ska ha. Är inte det överstatlighet?

– Vi har inte antagit en slutgiltig valplattform ännu.

Kongressen valde även en efterträdare till Gudrun Schyman. Det blev partiets nuvarande socialpolitiska talesperson, Farida Al-Abani. Hon delar partiledarskapet med Gita Nabavi.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista