NEDSKÄRNINGSEFFEKT

Skogsägare blir utan hundratusentals kronor

2:05 min

Skogsägare som väntar sig ersättning för skyddad skog blir utan pengar tills vidare. Det efter att Skogsstyrelsens budget blivit mindre. En av de som påverkas av beskedet är Jenny Karlsson vars familj inte längre kan avverka sin skog i Roslagen eftersom den anses vara skyddsvärd.

– Det var chockartat och det kändes som ett svek i och med att vi så många gånger hade fått besked att det inte fanns någon som helst anledning att oroa sig, säger hon.

Den nya budgeten som riksdagen klubbade igenom i december förra året innebär nedskärningar på Skogsstyrelsen. Därför har myndigheten tills vidare stoppat arbetet med att formellt skydda skog, och markägare som väntar sig ersättning i och med pågående ärenden om biotopskydd eller naturvårdsavtal får nu inga pengar på obestämd tid framöver.

Jenny Karlssons familj väntar på drygt 600 000 kronor och hade gjort investeringar innan Skogsstyrelsen drog i bromsen.

– I och med att vi blev utlovade pengar redan 2018 så har ju vi gjort en del investeringar på gården, till exempel i en ny brunn eftersom vattnet sinade här i somras. Så det är pengar som vi hade räknat med men som inte kommer.

Flera domar har också gett ägare till fjällnära skog rätt till ersättning när de blir hindrade från att avverka. Det kan bli ytterligare en kostnad för Skogsstyrelsen om domarna står sig i högre instans, vilket också är en orsak till att myndigheten nu pausar pågående ärenden. 

– Som jag ser det så väljer man inte att tillföra mer pengar i och med domsluten och då har vi bara nya förlorare i landet, Jenny Karlsson.

Skogsstyrelsens specialist på områdesskydd, Johan Åberg, förstår att det finns kritik.

– Jag kan förstå att markägare som är i ett skede där man väntar på ersättning och inte kan få den är besvikna. Men vi kan inte göra nåt annat än att göra en paus i arbetet med bildandet av biotopskydd och avtal.