Flyktinglägret Coxs Bazar i Bangladesh.
1 av 2
Rohingyer i flyktinglägret Coxs Bazar i Bangladesh. Foto: Manish Swarup/AP
Burma, rohingyerna
2 av 2
Hundratusentals rohingyer har fördrivits från Myanmar. Här ses Mustafa med sonen Nur Mustafa i flyktinglägret i Teknaf i Bangladesh i en arkivbild från 17 maj 2017. Foto: Jonas Gratzer/TT

Våldet trappas åter upp i Myanmar

2:21 min

Våldet har trappats upp i Rakhine-staten i Myanmar, varifrån hundratusentals muslimska rohingyer flydde för drygt ett år sedan. Det skriver människorättsorganisationen Amnesty International i en rapport som presenteras i dag. För några dagar sedan uttryckte också FN:s flyktingorgan UNHCR oro för att situationen i Rakhine åter förvärrats.

Militären i Myanmar attackerar byar i Rakhine-staten, där muslimska rohingyer och andra etniska grupper lever. Militären blockerar också leveranser av mat och mediciner dit, skriver Amnesty i sin rapport.

Sedan en dryg månad har åtminstone 5 200 människor tvingats fly sina hem. Det är inte som under tidig höst 2017, då över 700 000 mulimska rohingyer på bara några veckor flydde till grannlandet Bangladesh, men våldet fortsätter mot de som är kvar och har trappats upp igen.

Myanmars armé deklarerade före jul en ensidig vapenvila för att få flera beväpnade motståndsgrupper i landet till förhandlingsbordet, men den 4 januari på Myanmars självständighetsdag valde den beväpnade motståndsrörelsen i Rakhinestaten, Arakan Army, att gå till attack mot fyra polisstationer och 13 poliser dödades.

Arakan Army ansåg att den utlysta vapenvilan var tomma ord, eftersom den samtidigt såg mer militär flyttas in i Rakhine. Myanmar menar att den måste förgöra Arakan Army, som regimen anser är en terroristorganisation och att våldet nu är ett svar.

Trots alla internationella fördömanden av Myanmars fördrivning av muslimska rohingyer i hundratusental för drygt ett år sedan, något som FN kallar etnisk rensning, ska det vara samma militära ledare som åter angriper befolkningen i Rakhine, skriver Amnesty.

Amnesty anklagar också landet för slumpmässiga gripanden och allvarliga övergrepp på civilbefolkningen.

FN:s flyktingorgan UNHCR uttryckte i förra veckan också oro för det upptrappade våldet, och för att detta riskerar att leda till en ny våg av flyktingar till Bangladesh och inom Myanmar. Många dödas dessutom i attackerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista