uiguriska demonstranter
Foto: Jonas Ekströmer/TT.

Frågetecken kring uigurisk folkmusikers död

1:58 min

En uigurisk folkmusiker har plötsligt blivit en internationell symbol för Kinas påtvingade politiska omskolning av muslimer i Xinjiang.

Men rapporter om hans död i omskolningsläger motsägs av en regisserad video som släppts av kinesisk statsmedia.

I en filmsnutt som påminner om en kidnapparvideo framträder den framstående uiguriske folkmusikern Abdurehim Heyit och nämner gårdagens datum samt att han ska befinna sig under utredning anklagad för brott mot Kinas lagar. Videon publicerades sent i går kväll av den statliga kinesiska China Radio Internationals turkiskspråkiga nätsida.

Folkmusikern Heyit rapporterades förra veckan ha dött i ett omskolningsläger i kinesiska Xinjiang. Det ledde till att Turkiet för första gången uttalade stark officiell kritik mot Kinas politik i Xinjiang, där den uiguriska minoriteten talar ett turkiskt språk.

I ett uttalande i lördags kallade det turkiska utrikesdepartementets talesperson Hamit Aksoy Kinas officiella politiska mål att ”kinesisfiera” religioner för ett steg mot att utplåna uiguriska turkars och andra kinesiska muslimers etniska, religiösa och kulturella identitet.

Redan tidigare har många västländer och FN:s kommitté mot rasistisk diskriminering uppmanat Kina att släppa de fångar från muslimska etniska minoriteter som befinner sig i påtvingad politisk omskolning i västra Kinas Xinjiangregion.

Fram till i helgen hade officiellt muslimska länder inte uttalat särskilt skarp kritik mot Kinas behandling av muslimska minoriteter.

Den kinesiska ambassaden i Turkiet har avfärdat den turkiska kritiken.

Men de obesvarade frågorna kring var folkmusikern och poeten Abdurehim Heyit befinner sig och vilka brott han anses ha begått kvarstår. Och den kalottprydde poeten med sina sorgliga folksånger har genom uppmärksamheten blivit en internationell röst för offren för den hårdföra kinesiska politiken i Xinjiang.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista