Allergier bland förskolebarn minskar
Allergier bland förskolebarn minskar. Foto: NTB

Allergier bland förskolebarn minskar

2:25 min

Förekomsten av allergier bland barn på förskola minskar. Det visar en studie gjord av Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU, och Uppsala Universitet.

– Vi kan se två tydliga resultat. En grupp barn som när de får tillgång till förskola så ser det ut som risken för infektioner ökar. Vi har sett att när vi följer upp barnen när de uppnått 10-11 år så såg det ut som om att de som fick tillgång till förskola när de var små har en lägre sannolikhet att förskrivas mediciner för luftvägsrelaterade problem, säger Anna Sjögren, docent i nationalekonomi, som är en av rapportförfattarna.

Sommaren 2001 infördes en reform som gav alla barn som hade arbetslösa föräldrar rätten att gå på förskola.

Forskarna har inledningsvis studerat ett par hundra tusen barn i åldrarna 2 till 5 år i sammanlagt 150 kommuner. Jämförelsen har gjorts mellan barn som haft rätt att gå i förskola med barn som inte fått det. 
En uppföljning av barnens hälsa har sedan gjorts efter cirka fem år, då barnen var 10 till 11 år.

På kort sikt ökade risken för infektioner för de barn som hade rätt till förskola i jämförelse med kontrollgruppen. Medan på lång sikt tycktes samma grupp, de som hade rätt till förskola, minska risken att utveckla astma och allergier, säger Anna Sjögren, docent i nationalekonomi.

– Vi kan jämföra barn, dels de barn som bodde i en viss kommun där de inledningsvis inte hade rätt till förskola men där kommunen ändrade arbetslösas barnens rättigheter, och jämföra med barn i samma ålder som bodde i kommuner där det inte fanns tillgång till förskola för barnen, säger Anna Sjögren. 

Resultaten skiljer sig inte mellan flickor och pojkar, och är inte beroende av vilken förälder som var arbetslös.

Tidigare studier har visat att barn som utsätts för en rik flora av mikroorganismer i tidiga år minskar risken för att utveckla astma och allergier. Det kan handla om barn som exempelvis går på förskola, har äldre syskon som bidrar att det yngre barnet exponeras för fler mikroorganismer eller barn som är uppvuxna på en bondgård. Forskarna drar nu sina slutsatser av den införda reformen.

– En slutsats man kan dra är att det på lång sikt ser ut som att det är positivt att ge tillgång till förskola för arbetslösas barn, säger Anna Sjögren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista