L:s valanalys: Förlorade på otydlighet
L:s valanalys: Förlorade på otydlighet. Foto: Janerik Henriksson/TT

L:s valanalys: Förlorade på otydlighet

2:27 min

Bristande trovärdighet i  regeringsfrågan och svårt att kommunicera migrationsfrågan. Det är två av orsakerna till att det inte gick bättre för Liberalerna i senaste valet. Det konstaterar partiets valanalys som presenterades idag. De har letts av riksdagsledamoten Lina Nordqvist från Uppsala.

 

– Jag tror att vi under en stormig mandatperiod har sett hur helt andra frågor har präglat debatten, än den vi vill föra om hur Sverige kan bli ett bättre och friare land att leva i.

Liberalerna fick 5.5% i senaste riksdagsvalet, vilket var marginellt bättre än 2014, men sämre än partiet hade hoppats på. Förklaringarna är flera enligt partiets valanalysgrupp. Skolfrågan, som ju är partiets paradfråga hamnade i skugga under valrörelsen, dels för att det saknas tydlig konflikt på området, dels för att huvudmotstånderen var Socialdemokraterna, samtidigt som Miljöpartiet ledde utbildningspartementet.

EU-frågan som partiet valde att lyfta under sommarmånaderna före valet blev inte heller en fråga som flög konstaterar Nordquist. Samtidigt som väljarna uppfattade att Liberalerna hade en tydlig position i höger-vänsterfrågor, blev det svårt att uppfatta var partiet stod i frågor som rör migration och integration säger Lina Nordqvist.

– Därför jag tror att vi behöver beskriva hur asylrätten är ovillkorlig, rätten att leva med sin familj är ovillkorlig, men samtidigt måste vi vara stenhårda när människor bryter mot regler, om man utsätter någon för hedersförtryck eller begår brott. Och vi har haft svårt att få ihop vår humana och mjuka framtoning, med den som en del personer uppfattats som hård.
 
Dessutom förlorade alliansen valet på grund av bristande trovärdighet i regeringsfrågan. Här krävs tydlighet av Liberalerna inför valet 2022, konstaterar Lina Nordquist.

– Det är ju tydligt att invånarna vill veta, hur vi ska få maximalt genomslag för liberala reformer och stärka mäniskors rättigheter och deras möjligheter och deras frihet. Och då måste vi berätta med hur och med vilka vi hade tänkt göra det, säger hon.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista