Revolutionen som inspirerade politisk islam
Revolutionen som inspirerade politisk islam. Foto: Vahid Salemi

Revolutionen som inspirerade politisk islam

3:25 min

I dag är det 40 år sedan den islamiska revolutionen i Iran, en revolution som inspirerade politisk islam över hela Mellanöstern. Hundratusentals iranier deltar idag i firandet av revolutionen där den konservativa retoriken mot USA och omvärlden är tillbaka med full kraft efter att USA dragit sig ur kärnenergiavtalet.

Irans President Rouhani, som för ett par år sen gick till val på att förbättra Irans relationer till USA och omvärlden, fördömde idag fienden USA:s ondsinta konspirationer o sa att Iran inte kommer att be om lov för att utveckla missiler och militär styrka.

I isande regn, marscherade kvinnor i svart "chador" med kamouflageklädda milismän längs vägar kantade med modeller av kryssningsrobotar i naturlig storlek medan TV-programledare varnade utländska journalister från att försöka förminska antalet deltagare i de stora manifestationerna.

Retoriken i Iran har förändrats, de konservativa hökarna, som hela tiden var emot kärnenergiavtalet och sa att Iran inte borde lita på västvärlden, har vunnit en politisk seger, samtidigt som det iranska folkets ekonomiska svårigheter vuxit till följd av den nygamla isoleringen.

Trots att Iran är ett shiamuslimsk land, blev revolutionen för 40 år sedan en inspiration för politisk islam också i den sunnimuslimska världen, för rörelser och organisationer som det muslimska brödraskapet, Hamas, och den egyptiske presidenten Sadats mördare.

Iran ville sprida sin islamiska revolution också till arabvärlden - vilket i sin tur ledde till att Saudiarabien började pumpa in pengar i ultrakonservativa sunnimuslimska organisationer som senare skulle komma att urarta och inspirera terrorrörelser som Al Qaeda och IS.

Shiamuslimska Iran och Sunnimuslimska Saudiarabien som hade utmärkta relationer på Shahens tid, före den iranska revolutionen, har utvecklats till ärkefiender som bedrivit proxykrig mot varandra i t.ex. Syrien och Jemen.

Irans tentakler sträcker sig från shiamiliser i Irak över Syrien till Hizbollah i Libanon och houthirebellerna i Jemen. Saudiarabien betalar för lojalitet och stödjer t.ex president Sisi i Egypten.

I den sunnimuslimska världen utmålas också Iran som ett stå stort hot att många militärstyrda sunnistater är beredda att ingå hemliga allianser med Israel mot Iran.

Men medan det repressiva Iran isoleras, och Saudiarabien får allt svårare att tvätta bort de symboliska blodfläckarna efter mordet på journalisten Khashoggi, fortsätter deras deras maktkamp och deras kamp om rätten att tolka Islam att färga vardagen för miljoner människor i Mellanöstern.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista