Montage med Jan Björklund och Ekots kommentator Fredrik Furtenbach.
Foto: Stina Stjernkvist, TT / Pablo Dalence, Sveriges Radio.
Fredrik Furtenbach

"Liberalernas valstrategier fungerade inte"

2:29 min

Tonen är försiktigt i Liberalernas valanalys, men rapporten bekräftar ändå att partiets valstrategier inte fungerade, det säger Ekots politiska kommentator Fredrik Furtenbach.

Kommentar/analys: Detta är en kommenterande publicering. Sveriges Radio är oberoende och agerar inte i något politiskt partis, intresseorganisations eller företags intresse.

– Liberalerna gick till val på att värna om rätten till asyl, och kombinerade det med en retorik om krav på nyanlända, att de som kommer hit ska ta sedan dit de kommer. Men samma retorik användes av ganska många partier i valet, så frågan är varför det skulle dra röster till just Liberalerna. Valanalysgruppen konstaterar att det inte gjorde det heller, säger Fredrik Furtenbach.

– När integrationsfrågorna sedan inte fungerade för Liberalerna bytte de häst mitt i strömmen, och började under sommaren före valet i stället fokusera på EU. Det lyfte inte heller partiet, EU brukar ha en väldigt undanskymd plats i svenska riksdagsval.

Valanalysgruppen drar slutsatsen att Liberalerna hade en otydlig profil i bland annat integrationsfrågor. Fredrik Furtenbach säger att integrationsfrågorna varit svåra för Liberalerna under lång tid.

– De gjorde succé med sitt språkkrav inför valet 2002, det uppfattades då som ovanligt strängt. Sedan har Liberalerna svängt fram och tillbaka utan att kunna upprepa succén. De skaffade sig en jämförelsevis hård retorik under integrationsministern Nyamko Sabuni.

– Sedan kom Sverigedemokraterna in i riksdagen 2010 och Liberalerna lade om kursen till en en mjukare retorik igen, under Erik Ullenhag. 2014 växte Sverigedemokraterna ytterligare och Liberalerna svängde ännu en gång, mot hårdare tongångar. Så detta har länge varit svåra frågor för Liberalerna, troligen bland annat för att de varit splittrade om riktningen.

Vad vet man om varför Liberalerna låg kvar på en låg nivå 2014?

– Analyserna från forskare är inte klara, de kommer dröja ett bra tag. En sak som man kan peka på är att Liberalerna har ont om frågor där de uppfattas som bästa parti. Skolan är deras starkaste kort. Det ämnet har sjunkit på dagordningen, det var betydligt hetare för några år sedan, säger Fredrik Furtenbach.

– Liberalerna har också utmanats när det gäller skolan, det finns ett antal mätningar där Socialdemokraterna har ett större förtroende i den frågan. Konfliktlinjen har också blivit otydligare sedan Socialdemokraterna börjat låta mer som Liberalerna.

Det börjar droppa in valanalyser från flera partier nu. Hur mycket kan man lita på slutsatserna i dem?

– En viktig sak att minnas är att partiers valanalyser i hög grad är en politisk produkt. Den är inte opartisk, även om statsvetare ofta används. Den ska peka framåt mot rätt strategi i just den period den skrivs. Och självkritiken är ofta rätt försiktig. Så man får mera se det som en indikation på vart ett parti är på väg, säger Fredrik Furtenbach.

Relaterat

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista