Kontroversiell satsning på högt valdeltagande

Ska kommunen satsa pengar på att höja valdeltagandet? Flera kommuner försöker genom olika satsningar höja valdeltagandet i höstens val, men frågan är politiskt kontroversiell. I Botkyrka söder om Stockholm har man utbildat så kallade demokratiinformatörer.
Massoud Karimjan är demokratiinformatör. Tumba inomhustorg är en av dom platser där han och de andra demokratiinformatörerna i höst kommer att hålla möten och försöka övertyga folk att gå och rösta. Förra valet hade invandrartäta Botkyrka ett av de lägsta valdeltagandena i landet, knappt 70 procent, i vissa stadsdelar bara drygt 40. Genom demokratiinformatörerna ska valdeltagent öka, är det tänkt. Men det största oppositionspartiet, moderaterna, är kritiskt till satsningen. Nils Oskar Nilsson, moderat oppositionsråd: –Jag tycker att det är en uppgift för politiker, att själva öka förtroendet i väljarkåren för det de står för, både som personer och som partiföreträdare, säger Nils Oskar Nilsson. Moderater kritiska Det blir svårt för informatörerna att vara objektiva och det är vänstern som har mest att vinna eftersom valdeltagandet är som lägst i traditionellt röda områden, är några av moderaternas argument. Anders Arnesson socialdemokratisk ordförande i kommunstyrelsen invänder bestämt mot det resonemanget –Oavsett vad man röstar på är det viktigt att vi får ett högt valdeltagande. Vi ser ju vad som hände i Frankrike. Vi tycker det är viktigt att höja valdeltagandet.
Lågt valdeltagande Särskilt lågt är valdeltagandet bland de invandrare som bara får rösta i kommunala och landstings-val. Sedan 1976 har siffran i hela landet nästan halverats från 60 till 35 procent. Massoud Karimjan: –Statsmakten, kommun och landsting är långt borta. Man kan inte påverka någonting. Den känslan är stark. Det finns också ett starkt politikerförakt, säger Massoud Karimjan.
Pontus Mattsson, politisk reporter på Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista