Bahrainske fotbollsspelaren Haakim al-Araibi
Arkivbild. Bahrainske fotbollsspelaren Haakim al-Araibi lämnar rätten i Bangkok. Foto: Wason Wanichakorn/TT
Uppmärksammat fall

Bahrainsk fotbollsspelare frias i Thailand

2:01 min

En Bahrainsk fotbollsspelare som sedan i november förra året har hållits inspärrad i Thailand på begäran av bahrainska myndigheter, har släppts fri.

Han flydde hemlandet på grund av politisk förtryck och har bott i Australien sedan 2014, där han har haft flyktingstatus.

Fallet med den 25-årige bahrainska fotbollsspelaren Haakim al-Araibi har fått stor uppmärksamhet, framför allt idrottskretsar världen över. Både internationella fotbollsförbundet, FIFA, och Australiens premiärminister har vädjat till Thailands premiärminister Prayut Chan-o-Cha att Araibi skulle släppas fri, och få återvända till Australien.

Nyligen var den tidigare kaptenen för Australiens fotbollslandslag Craig Foster i Bangkok för att visa sitt stöd för Araibi och han sa då att spelare runt om i världen kämpar för hans frigivande.

Nu släpps Araibi fri. Anledningen till att Bahrain ville att han skulle utlämnas från Thailand var att han 2014 dömdes i sin frånvaro till tioårs fängelse för att ha vandaliserats en polisstation. Anklagelser Araibi har nekat till eftersom han vid tillfället spelade en fotbollsmatch som visades på TV.

Han säger att beskyllningarna är påhittade och är en hämnd för att hans bror är oppositionell aktivist i Bahrain.

Att Araibi greps av de thailändska myndigheterna berodde på att han fanns med på Interpols lista över efterlysta på order av de bahrainska myndigheterna. En efterlysning som enligt Interpol togs bort 2014 när Araibi fick flyktingstatus i Australien.

Det här är det andra fallet på kort tid där thailändska myndigheters behandling av flyktingar har fått stor uppmärksamhet. Det tidigare fallet var en unga saudiska kvinna som för en månad sedan barrikaderade sig på ett hotellrum på Bangkoks flygplats. Hon vägrade komma ut innan hon garanterades att få hjälp av FN:s flyktingorgan UNHCR, eftersom hon riskerade att dödas om hon skickades tillbaka till sin familj i Saudiarabien. Hon har nu fått asyl i Kanada.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista