S:t Görans akutmottagning.
Foto: Pedersen, Terje

Mässling upptäckt på storsjukhus

1:33 min

På S:t Görans akutmottagning i Stockholm har ett fall av mässling upptäckts. Nu har sjukhuset tillsammans med smittskyddet i region Stockholm inlett smittspårning

– Det betyder att vården tar kontakt med de personer som kan vara utsatta för mässling, och där man bedömer att de inte har skydd mot mässling genom sjukdom eller vaccination. Och sen kan man erbjuda förebyggande behandling, säger biträdande smittskyddsläkare i Stockholm Maria Rotzén Östlund.

Hur många personer rör det sig om?

– De som kan vara föremål för den här förebyggande behandlingen, vi jobbar fortfarande med att kontakta dem eftersom det här fortfarande är ganska nytt. Men det kanske rör sig om 10-20 patienter max, säger Maria Rotzén Östlund.

Förra året smittades totalt 38 personer av mässling i Sverige, tolv av dem under ett utbrott i januari.

Hur lång tid smittspårningen tar är oklart men tiden är en viktig aspekt, säger Maria Rotzén Östlund.

– Generellt så är det så att, om man har fått tag på personer som har varit utsatta för smitta inom tre dagar efter smittotillfället då kan man faktiskt ge vaccin till de personerna som förebyggande behandling. Kommer man in senare, upp till sex dagar efteråt, då kan man ge skyddande antikroppar istället. Och efter det så är det information man ger till de personer som varit utsatta för smittan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista