Svenska sedlar av olika valörer
Arkvibild. Foto: Henrik Montgomery/TT.

Rapportsäsongen hittills: bolagen som ger aktieägarna mindre än väntat

2:15 min

Rapportfloden går mot sitt slut. Hittills hör Skanska och NCC till bolagen som gjort aktieägarna besvikna med sänkta utdelningar.

För NCC handlar det om ökad försiktighet i hela bolaget. När rapporten presenterades flaggade man för att utdelningen ska halveras från förra året, ner till 4 kronor per aktie.

– Vi gjorde ett rörelseresultat som var kraftigt negativt på helåret och vi tar en mer försiktig attityd till risk i allmänhet, till projekt och till hur vi tar fram resultat. Och efter noga övervägande bestämde styrelsen att vi ska ta densamma typ av försiktiga attityd till balansräkningen och utdelningen också, säger VD Tomas Carlsson. 

Även Skanska berättade om en tilltänkt sänkning av utdelning och Handelsbanken meddelade att man fryser utdelningarna på oförändrad nivå.

Detta blev är hittills de största överraskningarna när det gäller utdelningar, i årets rapportsäsong, säger Esbjörn Lundevall som är aktieanalytiker på SEB. 

– Där ska man ju då komma ihåg att dom båda två ingår i Lundbergssfären och att det är en lite konservativ grupp. Jag kan ju även konstatera att Handelsbanken har en viss exponering emot Storbritannien och det är klart att osäkerheten kring brexit är signifikant. Då är det bra att kanske ha lite extra pengar på kontot kvar, säger han. 

Rapportsäsongen är ju inte över än - kan det komma fler överraskningar tror du?

– Det kan det naturligtvis göra. Så som det ser ut nu, hittills och med våra prognoser för dom rapporter som återstår så är det ju en liten höjning av utdelningarna i förhållande till förra året. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista