Europadomstolen i kris

Europadomstolen för mänskliga rättigheter i Strasbourg i Frankrike är i kris och håller på att kvävas av för många ärenden, för få domare, och för lite pengar. En arbetsgrupp, där bland annat Sverige ingår, sammanträder just nu i Strasbourg för att försöka lösa domstolens problem.
Europadomstolen i Strasbourg, som ibland förväxlas med EU:s domstol i Luxembourg, men som är en helt fristånde institution och lyder under Europarådet, ska värna om dom mänskliga rättigheterna för 800 miljoner människor i 44 europeiska länder. Drunknar i ärenden När övergrepp har begåtts och lagar eller rättsinstanser i det egna landet inte fungerar eller räcker till, då finns det en liten chans att Europadomstolen, i Strasbourg, tar sig an fallet för en sista prövning, också Sverige har blivit fällt i domstolen. Men den håller på att drunkna i ärenden, just nu har man 19.000 anmälningar att ta ställning till, på 37 olika språk. Komunismens fall På 12 år har antalet fall i domstolen ökat med 900 procent och ökningen bara fortsätter. Den viktigaste anledningen är kommunismens fall, många diktaturer förvandlades till demokratier men deras rättsväsenden har inte hunnit med, och medborgarna vänder sig i sin nöd då till Strasbourg. Länder slarvar Mera jurister och större resurser kan lösa en del av domstolens svårigheter, men ett stort problem är att flera länder som blir fällda i domstolen slarvar med att rätta sig efter besluten. Italien mest fällda landet Men det är inte bara dom gamla kommunistländerna som bryter mot mänskliga rättigheter i Europa, Italien är det överlägset mest fällda landet i Europadomstolen just nu, det beror mest på att Italien inte har gjort något åt sina orimligt långa och långsamma rättsprocesser, dom kan pågå i 8 - 10 år.
Jan Mosander, reporter på Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".