Lena Hallengren och gravid mage som undersöks med ultraljud.
Socialminister Lena Hallengren, S, menar att det är upp till regionerna att korta köerna för assisterad befruktning. Foto: Jessica Gow, Lise Åserud/TT

Socialministern om långa väntetider för assisterad befruktning

2:24 min

Som Ekot tidigare berättat skiljer sig väntetiden runt om i Sverige för att göra assisterad befruktning. Socialminister Lena Hallengren, S, menar att det är upp till regionerna att korta köerna.

– Det är viktigt att välfärden finns där när man behöver den, oavsett var man bor i vårt avlånga land, säger hon.  
 
Men trots att socialministern inte vill att det ska spela någon roll var i landet man bor så är, som Ekot tidigare rapporterat, väntetiderna på att få assisterad befruktning vid universitetssjukhusen olika långa runt om i landet.

I Västra Götaland är den fyra års långa väntetiden längst i Sverige och därför söker sig många kvinnor därifrån till Skåne, där väntetiden är mycket kortare.

Ansvarsområdet för assisterad befruktning ligger hos regionerna, och socialminister Lena Hallengren (S) ser att det främst är på den nivån som frågan om att korta väntetiderna måste hanteras.

– Under förra mandatperioden har vi ändrat lagstiftningen så att ensamstående kvinnor har rätt till assisterad befruktning. Vi tillsköt också resurser till regionerna och kommunerna som bland annat går till sjukvård och också till den här verksamheten, säger hon.

Kommer det komma mer pengar från regeringen som är särskilt till att korta väntetiderna för assisterad befruktning?

– Nu blev frågan väldigt specifik. Vi har ju sagt att det kommer att tillskjutas medel, så mycket som 20 miljarder till kommuner och regioner under den här mandatperioden. Det går bland annat till hälso- och sjukvården.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista