Ingång till Oslos börshus.
Foto: Aas, Erlend/NTB scanpix

Budkriget om Oslobörsen trappas upp

2:04 min

Franska Euronext har höjt sitt bud från 145 till 158 norska kronor per aktie, vilket är 6 norska kronor högre än motbudarna Nasdaqs bud.

Båda Euronext och Nasdaq verkar beslutna att förvärva Oslo Børs och Joakim Bornold, som är sparekonom på Söderberg och Partners, tror att Oslobörsen är en viktig pusselbit för de båda.

– Alla stora börsbolag vill bli större. Framförallt är det här extra viktigt för Nasdaq därför att det är Norge man saknar när man redan har Sverige, Danmark och Finland.

Det var i mitten av januari som Euronext, som bland annat äger börser i Paris, Bryssel och Amsterdam, la det första budet och Nasdaq följde med sitt bud i slutet av månaden.

Men Joakim Bornold menar att en uppvaktning av Oslobörsen är något som har pågått länge. 
 
– Det är många som har varit och flörtat med Oslo Børs men det har varit svårflörtat. Men nu är det uppenbarligen så att de mindre ägarna, och de är ganska många, har gått tillsammans och bestämt sig för att sälja sin del av Oslo Børs och då tvingar man fram det här.

Nu är det alltså Euronext som har lagt det högsta budet och i samband med det skrev de att de fortfarande är fast beslutna att förvärva Oslo Børs och att de redan har stöd från en majoritet av Oslobörsens aktieägare.

Men Joakim Bornold tror att Nasdaq är beredda att matcha det nya budet, om det skulle behövas. 

– Oslo Børs ledning och styrelse har ju varit ganska tydliga med att de föredrar budet från Nasdaq och det har mycket att göra med de synergier som finns mer än priset och vi får väl se om Nasdaq behöver svara. Jag tror att man är beredd att göra det därför det här är något som man har velat ha väldigt, väldig länge. Så det är högst tänkbart att Nasdaq matchar det här budet.

I en kommentar till Ekot skriver Lauri Rosendalh, VD för Nasdaqs nordiska börser, bland annat att de fortsatt är bekväma med att kombinationen av Nasdaq och Oslo Børs är den som tillför mest värde till både kunder och investerare. Han skriver också att deras ambition är att fortsätta sin resa i Norden tillsammans med Oslo Børs. Men han avböjer från att kommentera ytterligare i nuläget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista