Hårt snöfall och gräsbränder
Hårt snöfall och gräsbränder
Vädervarning

Varning för hårda snöfall och gräsbränder

0:30 min

SMHI utfärdar klass 1-varningar för hårt snöfall samtidigt som det finns risk för gräsbränder i söder.

Vintern rasar i norr, medan torr mild luft dominerar allra längst ner i södra Sverige. Det är ovanligt varmt för årstiden på flera håll — och under dagen finns till och med risk för gräsbränder i Blekinge och Österlen i östra Skåne, varnar SMHI.

– Det är luften som är torr och det gör att fjolårsgräset kan vara lättantändligt även om det är fuktigt i marken, säger Moa Hallberg som är meteorlog på SMHI till TT.

Är det här ett tidigt vårtecken?

– Det är lite mildare luft, så ett tillfälligt vårtecken kanske. Men kan det lika gärna vända och bli kallt igen.

I Lapplandsfjällen och Jämtlandsfjällen är det däremot ingen vår i sikte. SMHI har utfärdat klass 1-varningar för mycket hård vind och snöfall. Varningen för Lappland avtar under dagen, medan den för Jämtlandsfjällen börjar gälla först på onsdagen.

I stora delar av landet är luften mild, och på onsdagen väntas plusgrader ända upp till södra Norrland.

- Det är ju varmt för årstiden och det ser ut som den milda luften håller i sig veckan ut. Men om det är meteorologiskt vår på gång är för tidigt att svara på, säger Moa Hallberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista