Hundratals flyktingbarn har hållits i interneringsläger på den lilla östaten Nauru, betalda av Australien. Läkare har larmat att allt fler av barnen blivit apatiska och slutat äta/dricka som flickan till vänster. I åratal har barnen inte fått gå i skolan och familjerna inte vetat om de någonsin ska få komma till Australien. Vårdresurserna på ön är mycket knappa.
1 av 3
Hundratals flyktingbarn har hållits i interneringsläger på den lilla östaten Nauru, betalda av Australien. Läkare har larmat att allt fler av barnen blivit apatiska och slutat äta/dricka som flickan till höger. I åratal har barnen inte fått gå i skolan och familjerna inte vetat om de någonsin ska få komma till Australien. Vårdresurserna på ön är mycket knappa. Foto: Refugee Action Coalition
Familjen från Somaila har varit internerade mer än fem år på ön innan de nyligen fått komma till Australien pga att ett av barnen slutat äta och dricka och behövde akut vård.
2 av 3
Familjen från Somaila har varit internerade mer än fem år på ön innan de nyligen fått komma till Australien pga att ett av barnen slutat äta och dricka och behövde akut vård. Foto: Johan Bergendorff /Sveriges Radio.
Christine Ruefener på Läkare utan gränser säger att Nauru-flyktingarna mår extremt dåligt psykiskt
3 av 3
Christine Ruefener på Läkare utan gränser säger att Nauru-flyktingarna mår extremt dåligt psykiskt. Foto: MSF.
Båtflyktingar.

Ny lag ska hjälpa flyktingar till Australien

2:32 min

I Australien har den sittande regeringen lidit en historisk förlust när oppositionen i parlamentet röstat igenom en lag. Lagen ger läkare inflytande över vilka av de tusen flyktingar som hålls i förvar på stillahavsöarna Nauru och Manus som ska få komma till Australien för vård.

Den nya lagen välkomnas av hjälporganisationer som varnar för att många av flyktingarna blivit psykiskt sjuka efter åratal av internering, rapporterar vår globala hälsokorrespondent.

Många av flyktingarna mår väldigt dåligt psykiskt, de flesta är sjuka på Nauru, berättar en ung man från Somalia som av rädsla inte vill gå ut med sitt namn. Efter mer än fem år av internering på ön med sin familj har han nyligen fått komma till Australien. Hans lillebror hade då slutat äta och dricka och behövde akut vård.

Den australiska regeringen har under många år haft en mycket restriktiv attityd mot båtflyktingar och utlokaliserat sina flyktingförvar till öarna Manus och Nauru.

Larmrapporter från hjälporganisationer och läkare om självmordsförsök och självskadebeteende hos flyktingbarnen, liksom ett stort antal rättsprocesser och omfattande demonstrationer har dock fått regeringen att gå med på att de 200 barn med familjer som hållits i förvar under hösten fått komma till Australien. Kvar på öarna finns drygt 1000 vuxna.

I december förlorade den konservativa regeringen en omröstning i överhuset kring ett lagförslag från en oberoende parlamentariker. På tisdagen vann lagförslaget också i underhuset, en historisk förlust för en sittande regering.

Det innebär att flyktingar som är sjuka ska överflyttas till Australien efter rekommendation av två läkare, om de inte misstänks för till exempel allvarliga brott eller terrorism, då regeringen kan lägga in sitt veto.

Psykologen Christine Ruefener på Läkare utan gränser har behandlat ett stort antal psykisk sjuka flyktingar fram till att Naurus regering kastade ut organisationen i oktober och välkomnar dagens beslut i det Australiska parlamentet som ett första steg.

Christine Ruefener säger att Nauru-flyktingarna mår extremt dåligt psykiskt, bland det värsta organisationen sett någonstans i världen. Och hon anser att alla tusen kvarvarande, inklusive på ön Manus måste ges permanenta uppehållstillstånd i säkra länder omedelbart. Det är omänskligt att vänta tills alla blir akut sjuka, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista