Rapport

MSB efterfrågar bättre brandsamordning

2:30 min

Bättre samordning mellan räddningstjänsterna och större egna möjligheter att släcka bränder från luften. Det vill MSB se för att snabbare kunna släcka skogsbränder.

Efter sommarens skogsbränder, där mark för uppemot en miljard kronor förstördes, har MSB nu gått igenom vad de tycker borde göras för att räddningstjänsterna och myndigheter ska vara bättre förberedda.

Bland annat skriver de i rapporten, som ska överlämnas till Justitiedepartementet, att räddningstjänsterna behöver vara bättre förberedda. De behöver också ha bättre samarbete och samordning sinsemellan för att snabbt kunna agera vid skogsbränder.

– Det viktigaste är att vi får bättre förmåga att vattenbomba från luften. Och att vi får en starkare räddningstjänst, fler och skickligare, säger Dan Eliasson, generaldirektör för MSB.
 
En viktig del är att Sverige behöver bättre möjligheter att kunna släcka bränder från luften, att inte vara så beroende av privata helikoptrar eller hjälp från andra länder. Och redan nu håller de på att upphandla helikopterkapacitet inför sommaren, alltså helikoptrar som kan användas när de behövs och som ska finnas över hela landet.

– Vi måste ha en bättre systematik och bättre förberedelse inför sommaren jämfört med tidigare. Vi behöver helikopterkapacitet som vi kan röra över landet där brandriskerna är som störst, säger Dan Eliasson.
 
MSB skriver också om behovet av utbildning, den som redan finns behöver förstärkas och utökas, skriver de i rapporten.

De utbildningsplatser de har i dag för kommunal räddningstjänst är för få och både grundutbildningarna och utbildningen för ledning behöver utvecklas. De vill också att mer utbildning ska ske lokalt och att det ska tas fram en utbildning för frivilliga brandmän och skogsbrandvärn.

Nu är det upp till regeringen att besluta vad de anser ska genomföras. Exakt vad förslagen skulle kosta vet vi inte, men bara utbildningssatsningarna skulle kosta omkring 60 miljoner om året.

Målet är att det ska gå snabbare från att en brand bryter ut till att den kan släckas. Dan Eliasson igen:

– Jämfört med 2014 gjorde vi förra året oerhörda framsteg, var mycket snabbare på bollen jämfört med tidigare. Men det finns ytterligare tidsvinster att göra för att förhindra att skogsbränderna sprider sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista