Branscher som ska granskas är bland annat kryptovalutor, restaurangbranschen och bilverkstäder
Branscher som ska granskas är bland annat kryptovalutor, restaurangbranschen och bilverkstäder. Foto: TT

Skatteverket granskar handel med bitcoin

2:12 min

I dag har Skatteverket presenterat listan över de områden där myndigheten ska gå in med särskilda insatser för att komma åt fel och fusk. 

Nytt för i år är bland annat att det blir särskilda kontroller av den digitala ekonomin med kryptovalutor, som handeln med bitcoin.

– Vi har en reell ökning från 2017 till 2018 års deklaration från 300 till 3000. Men bedömningen vi gör är att det är betydligt fler som borde redovisa, säger Henrik Kisterud som är särskild kontrollsamordnare vid Skatteverket.

– Det finns inga exakta uppgifter, men vårt inhämtningsarbete och indikationer pekar mot att det är mångdubbelt fler. Det kanske handlar om tio tusentals ytterligare som borde redovisa, säger han.
 
Granskningen av den digitala ekonomin kommer att omfatta så kallade influencers, personer som i social medier marknadsför produkter och tjänster åt företag, där betalningen ofta är i form av produkter som ska marknadsföras.

– Vi tror att det finns en okunskap om vad det är för regler som gäller. Då pratar vi framför allt om produkter eller tjänster av lite större värde, säger han.
 
Nytt för i år är kontroller av identiteter och identitetshandlingar och fusk inom folkbokföringen. Den nya spelskatten för bolag som vänder till svenska spelare ska också granskas.

Bland branscher i fokus i år är bilverkstäder, skönhetssalonger, restaurang liksom som så ofta återkommande byggbranschen. Även om det är en avmattning i den branschen så ligger byggandet på höga nivåer och det finns många missförhållanden.

– Vi ser att arbetskraft utnyttjas. Människor som kommer från andra länder utnyttjas under slavliknande förhållanden. Det har vi sett i våra kontroller tillsammans med andra myndigheter. Vi behöver samla ihop resurserna vi har i Sverige för att människor ska kunna arbeta under drägliga arbetsvillkor, säger Katrin Westling Palm som är generaldirektör på Skatteverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista