Anders Nilsson vid Björhöjdens vindkraftspark
Anders Nilsson vid Björhöjdens vindkraftspark. Foto: Anders Wennersten/SR
Jämtland

Boende blåser till strid om vindkraftsutbyggnad

2:30 min

Den kraftiga utbyggnaden av vindkraft i Sverige väcker kritik från lokalboende.

I Ragunda i östra Jämtland kämpar Anders Nilsson för att stoppa planerna på en utbyggnad av ytterligare 45 vindkraftverk i närområdet där det redan nu finns ett hundratal uppförda.

– Jag är skeptiskt till om vi kommer att kunna lösa den här klimatkrisen för jag tror att pengarnas makt är så mycket större. Så länge det finns girighet i världen tror jag inte att den här frågan kommer att kunna lösas.

Så det är kört för klimatet?

– Ja, jag tror det är kört.

Det är en dystopisk bild Anders Nilsson målar upp där han mellan granarna går i en skog av vindkraftsverk på gränsen mellan Jämtland och Västernorrland. Han och andra närboende beskriver det som ett enerverande svischande ljud från de dryga 170 meter höga vindkraftverken, dryga hundratalet finns nu inom en mils radie.

Och energibolaget Jämtkraft har planer på att uppföra ytterligare 45 turbiner i området, var och en av dom får bli 230 meter höga. Tommy Borgh, chef för bolagets elproduktion, beskriver investeringen på 1,6 miljarder kronor, som ett rent klimatarbete.

– Att jobba med förnybar energi, det är kul utifrån vår klimataspekt idag. När jag åker till jobbet tänker jag ofta på det att jag gör ju faktiskt skillnad. Och förhoppningsvis kan det bidra till att mina barnbarn har det lite bättre också i framtiden.

De närboende till vindkraftsparkerna, som Henry Jönsson, tänker också på sina barn och barnbarn, men då mer utifrån skogslandskapet och ljudet från turbinerna.

– De har tagit snart allting, nu tar de luften ifrån oss snart också. De har redan tagit skogen, malmen och vattnet.

Under fjolåret byggdes 222 nya vindkraftsverk i Sverige. I år beräknas den siffran bli omkring 600 stycken. Vindkraftsproduktionen som nu sker alltmer i norra delen av landet kommer fördubblas på fyra år säger Charlotte Unger Larsson, vd för branschorganisationen Svensk Vindenergi som idag presenterar siffrorna.

– Investeringstakten ökar och de närmaste fyra åren kommer produktionen som idag ligger runt 17 Twh vara runt 35 Twh i slutet av 2022.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista