Köttbitar
Arkivbild. Foto: Claudio Bresciani / TT

Nya livsmedelsregler ska öka matsäkerheten

1:17 min

EU:s lagstiftare har enats om nya livsmedelsregler som ska öka matsäkerheten i Europa.

Tanken med EU:s nya livsmedelsregler är bland annat att de ska öka öppenheten kring nya matvaror, och att man snabbare ska stoppa produkter som inte lever upp till reglerna. Som det polska köttet från sjuka djur som som nyligen såldes till bland annat Sverige och hamnade i svensk skolmat.

När det gäller nya produkter som ska lanseras på EU:s marknad ska de testas och godkännas så att de följer hälsoregler och miljölagstiftning. Det vetenskapliga underlaget som ligger till grund för godkännande ska med de nya reglerna bli offentligt så att andra utomstående kan granska uppgifterna.

För mat som inte uppfyller reglerna men som ändå kommer ut på marknaden ska det ske ett automatiskt utbyte av information i hela EU, och inte bara mellan enskilda länder som i dag.

– Det finns misstänksamheter i dag om det som har skett i Polen, att kontrollanten har sett detta men inte valt att meddela andra EU-länder, vilket gör att den här exporten har kunnat fortgå under tid. Det måste få ett omedelbart stopp, säger Centerns EU-parlamentariker Fredrick Federley som varit med och förhandlat fram de nya reglerna.

Federley bedömer att det polska sjuka köttet nog ändå hade hamnat i Sverige även med de nya reglerna. Men, det hade troligtvis stoppats i ett tidigare skede.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista