Migranter korsar gränsen mellan Österrike och Tyskland, 2015.
Migranter korsar gränsen mellan Österrike och Tyskland, 2015. Foto: Kerstin Joensson/AP/TT.
Åldrande befolkning

Rapport: Tyskland behöver arbetskraftsinvandring

1:31 min

Tyskland står inför en dramatisk brist på arbetskraft och kommer att behöva 260 000 arbetskraftsinvandrare varje år de kommande decennierna. Det hävdas i en färsk studie som får stor uppmärksamhet i Tyskland idag.

Fram till år 2060 kommer det att behövas 260 000 personer varje år för att fylla de växande luckorna allt eftersom befolkningen blir äldre och minskar. Det hävdar den inflytelserika tankesmedjan Bertelsmann-stiftelsen. Beräkningarna bygger ändå på att sysselsättningen kommer att öka i den befintliga befolkningen.

– Även om kvinnor skulle jobba i samma utsträckning som män och pensionsåldern höjas till 70 år, skulle det bara täcka en del av behovet av arbetskraft de kommande decennierna, säger en av författarna bakom studien.

Det kommer inte heller att kunna lösas med arbetsmigration inom EU. I takt med att levnadsnivåerna jämnar ut sig och de demografiska förändringarna också märks av i de andra länderna, kommer det att bli allt mindre lockande att söka sig utomlands för att jobba. Därför uppskattar man att drygt hälften av arbetskraftsinvandrarna, nära 150.000 personer, behöver komma från andra länder: som Indien, Kina och Ryssland.

Digitaliseringen löser inte heller problemet. Det ökar snarare behovet av medel- och högkvalificerad fackpersonal på den tyska arbetsmarknaden, enligt studien som har väckt stor uppmärksamhet.

I den offentliga debatten krockar ofta kritiken mot flyktingmigration och behovet av arbetskraft. Inom koalitionsregeringen höll Kristdemokraterna länge emot medan Socialdemokraterna tryckte på för att underlätta för arbetskraftsinvandring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista