Polisen förevisar kameraövervakningen i Rosengård för Inrikesminister Mikael Damberg
Polisen förevisar kameraövervakningen i Rosengård för Inrikesminister Mikael Damberg Foto: Andreas Hillergren/TT.
BRÅ-rapport.

Polisen kan få mandat om övervakningskameror

2:29 min

Polisen kan få eget mandat att avgöra hur övervakningskameror ska användas. Det säger inrikesminister Mikael Damberg (S) efter en ny rapport från Brottsförebyggande rådet (BRÅ) om drivkrafterna bakom det ökande skjutvapenvåldet.

Den bild som återges i rapporten bekräftar hur verkligheten ser ut, enligt inrikesminister Mikael Damberg.

– De bekräftar ju egentligen den problembild som finns i Sverige, med gäng- och skjutvapen våld som måste tryckas tillbaka. Men det som också är intressant är att den visar att det inte finns någon glamour i kriminaliteten, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

I det intervjuer som utredarna gjort med 21 personer med erfarenheter från kriminella miljöer framstår övergången till kriminalitet som något subtilt.

De förklaring som rapporten lägger fram är att våldet fungerar som kapital i kriminella kretsar - det används för att befästa, eller stärka positioner i den kriminella världen. Inte minst används det även för att bygga sig ett rykte i dessa kretsar.

Att unga hamnar i kriminalitet förklaras i rapporten av att de växer upp i bostadsområden med påtaglig problem vad gäller brottslighet. Och övergången till den kriminella världen sker i vardagen, enligt Erik Nilsson, en av utredarna bakom rapporten.

– Vägen in i miljön verkar ofta ha gått via personer som man tycker om och ser upp till. Tycks alltså inte handla om någon regelrätt rekrytering utan snarare om umgänge med brottsaktiva vänner som över tid övergår i eget deltagande, säger Erik Nilsson, en av utredarna bakom rapporten.

Den öppna narkotikahandeln blir ofta en början till den grova kriminaliteten där våldet eskalerat de senaste åren. Inrikesminister Mikael Damberg säger att man vill låta polisen använda kameraövervakning för att bland annat komma åt narkotikahandeln.

– Nu planerar vi att ta nästa steg som handlar om att ge polisen eget mandat att avgöra när och var de behöver använda kameror. Just för att snabbare kunna ingripa om man ser till exempel narkotikaförsäljning på en plats, att snabbt kunna sätta upp en kamera, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista