Sverigedemokraternas Peter Lundgren, Jessica Stegrud, partiledare Jimmie Åkesson och Charlie Weimers håller pressträff i riksdagens presscenter.
Sverigedemokraternas Peter Lundgren, Jessica Stegrud, partiledare Jimmie Åkesson och Charlie Weimers håller pressträff i riksdagens presscenter. Foto: Janerik Henriksson/TT
EU-valet.

Tidigare KD-politiker på SD:s lista

0:57 min

När Sverigedemokraternas idag presenterade sin lista till EU-valet fanns två nya namn på valbar plats.

Som nummer två på listan, efter EU-parlamentarikern Peter Lundgren, står nu Jessica Stegrud. Nummer tre på listan är Charlie Weimers, som en gång i tiden var ordförande i Kristdemokraternas ungdomsförbund.

– Jag vill att vi stoppar förslaget om 15 miljarder mer i EU-avgift från Sverige till Bryssel. Jag vill att de pengarna stannar i Sverige och används till svenska poliser, sjuksköterskor och andra satsningar som väl behövs här hemma, säger han.

Så sent som förra året jobbade Charlie Weimers för Kristdemokraterna i Bryssel, när han plötsligt bytte parti till Sverigedemokraterna. Och nu står han alltså som nummer tre på partiets lista till EU-valet.

I förra EU-valet fick Sverigedemokraterna 9,7 procent av rösterna och två platser. Men riksdagsvalet senast fick partiet 17,5 procent och nu hoppas man på minst en plats till i EU-parlamentet.

Ny på partiets lista är också ekonomen Jessica Stegrud som har gjort sig ett namn på sociala medier. Hon berättar att det fanns fler partier som ville ha henne på sin sida.

– Jag har haft en del diskussioner med Moderaterna, om än inte på riksnivå. Jag har fått någon förfrågan också från Liberalerna, vilket förvånar mig, men så har det varit, säger hon.

Kristina Winberg står nu först på fjärde plats på partiets lista till EU-parlamentet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista