Niclas Malmberg från Uppsala, Per-Inge Lidén från Karlstad  och Magnus P Wåhlin från Växjö vill alla efterträda Gustav Fridolin.
Niclas Malmberg från Uppsala, Per-Inge Lidén från Karlstad och Magnus P Wåhlin från Växjö vill alla efterträda Gustav Fridolin. Foto: Johanna Fellenius / Sveriges Radio, Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio, Carina Bergqvist/Sveriges Radio
Miljöpartiet

De utmanar Bolund om att bli språkrör

2:49 min

Tre miljöpartister utmanar förhandsfavoriten Per Bolund om att bli nytt manligt språkrör.

I morgon kväll inleds utfrågningar då kandidaterna ska grillas av de egna medlemmarna.

– Jag tror det finns en vilja också inom partiet att se någon som inte sitter i regeringen, som inte är minister, jag tror att det skulle vara en fördel, säger Magnus P Wåhlin, som är ordförande för Miljöpartiet i Kronoberg, och en av dem som vill efterträda Gustav Fridolin.

Efter åtta år som språkrör avgår Gustav Fridolin på Miljöpartiets kongress i maj. Finansmarknads- och bostads­minister Per Bolund har meddelat att han kandiderar till uppdraget och pekas av många ut som favorit.

– Det är en viktig tid att få politiska beslut på plats, vi har kort tid på oss om vi ska klara av att rädda den här planeten. Och då tycker jag att det är att ta ansvar att försöka få till de besluten och det vill jag gärna vara en del av, säger han.
 
Men det är inte självklart att det blir Per Bolund som väljs. Två av hans utmanare är kända sedan tidigare, och ordförande i varsitt Miljöparti-distrikt. Utöver Magnus P Wåhlin från Växjö ställer även den tidigare riksdagsledamoten Niclas Malmberg från Uppsala upp.

– Ja, jag känner att det är en samvetsfråga för mig att också bidra, jag har sagt att jag står till förfogande, säger Niclas Malmberg.

Nu kan Ekot berätta att ytterligare en person har tackat ja till att kandidera. Det är Per-Inge Lidén, som är kommunpolitiker i Karlstad.

– Jag står nog mitt i Miljöpartiet på något sätt, jag tror att vi behöver en bred politik, med god politik i allt från miljö till sociala frågor och till företagande.

I morgon frågas de fyra kandidaterna ut av Miljöpartisterna i Göteborg, och sedan besöker de fler partidistrikt.

I Miljöpartiet har det på senare tid blossat upp en diskussion om partiet skulle vinna på att ett av de två språkrören står utanför regeringen. 
 
– Fördelen kan ju vara att man väldigt tydligt kan kommunicera vad som är Miljöpartiets politik och vad som inte är en kompromiss, säger Niclas Malmberg.

Men Per Bolund tror inte att det behöver vara en nackdel att båda språkrören är statsråd.

– Det här är ju ett parti med många medlemmar och många representanter, så jag tror att det finns många som kan föra fram Miljöpartiets åsikt. Men det tror jag att ett språkrör som är minister också kan göra. Man kan tydliggöra vad som är regeringens ingång och vad partiet står för.

I slutet av mars presenterar valberedningen sitt förslag på vem som ska bli nytt språkrör.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista