Joaquín Guzmán Loera, El Chapo.
Joaquín Guzmán Loera, El Chapo. Foto: Marco Ugarte/AP/TT.
El Chapo.

Drogkartelledaren El Chapo kan få livstid

1:48 min

Den mexikanske drogkartelledaren Joaquín Guzmán Loera, känd under namnet El Chapo, har fällts i en amerikansk domstol och riskerar livstids fängelse.

Åtalet gäller Guzmáns roll som ledare för det kriminella företag som Sinaloakartellen utgör och som i åratal köpt upp droger i Colombia Ecuador Panama och Mexiko och smugglat in dem i USA.

Enligt åklagaren har Guzmán själv tjänat omkring 14 miljarder dollar på handeln med heroin, kokain, marijuana och fentanyl som tagits in ibland genom tunnlar, men ofta dolt i lastbilar, tågvagnar eller i vanliga personbilar.

Åtalet ger en unik inblick i den blodiga och genomkorrupta värld som gjort narkotikahandeln möjlig. Vittnen har berättat om mutor på samtliga nivåer inom den mexikanska polisen, något som också möjliggjort att Guzmán flera gånger genomfört spektakulära rymningar från mexikanska fängelser. Det blir svårare från USA och mycket tyder på att han kommer tillbringa resten av tiden i just amerikanskt fängelse.

Guzman förklarades i dag skyldig på samtliga tio åtalspunkter, själva domen tillkännages först i juni.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista