Egyptens president Abdel Fattah el Sisi
Egyptens president Sisi Foto: Julie Jacobson/TT
Egyptens president.

Sisi kan få sitta kvar till 2034

3:20 min

I dag väntas Egyptens parlament rösta för ändringar i konstitutionen som gör det möjligt för den nuvarande presidenten Sisi att sitta kvar till 2034.

– Fyraårs-perioder som president räcker inte i ett land som Egypten som behöver stabilitet efter all turbulens, säger Mohamed Abu Hamed, en 45-årig parlamentariker som deltog i upproret mot Mubarak, men som nu anser att Egypten måste låta president Sisi sitta kvar och fullfölja sina visioner.

Förslaget som parlamentet väntas rösta ja till innebär att mandatperioderna ändras så att en president kan sitta vid makten i 2x6 år istället för 2x4 som nu, och att den nuvarande presidentens tid vid makten samtidigt nollställs när mandatperioden går ut 2022, så att Sisi kan ställa upp på nytt och sitta kvar i ytterligare 12 år till 2034.

– Vi vill att han ska få en chans att genomföra alla sina reformer - av till exempel militären och ekonomin, säger Mohamed Abu Hamed, eftersom nya presidenter, åtminstone här i Mellanöstern, nästan alltid river upp företrädarens beslut och det har vi inte råd med.

Förutom mandatperioder föreslås ändringar som skulle ge presidenten ökad makt över domstolsväsendet.

Det finns en mindre grupp parlamentariker som är emot och vill få till stånd en landsomfattande debatt innan det hålls en folkomröstning om konstitutionsändringarna senare i vår.

Egypten får ständig kritik för sin bristande respekt för mänskliga rättigheter och sitt ny-auktoritära styre åtta år efter revolten mot Mubarak, men Mohamed Abu Hamed tycker att omvärlden är orättvis som påstår att förändringar i konstitutionen kommer att sätta stopp för maktskifte i Egypten.

– Det är inte sant, säger han, vi gör det bara möjligt för Sisi att ställa upp på nytt, men det ett val. Till syvende och sist bestämmer folket. De måste inte välja Sisi.

När jag påminner om förra valet där alla seriösa utmanare antingen diskvalificerades eller fängslades, säger Mohamed Abu Hamed att det inte är presidentens fel att det fanns så få behöriga kandidater. President Sisi skulle inget hellre önska att det fanns kvalificerade utmanare, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista