Efter en nedåtgående trend har antalet vräkta barnfamiljer ökat.
Foto: NTB/TT
Hemlöshet.

Allt fler barn vräks

0:19 min

Antalet vräkningar av barnfamiljer ökar igen, efter flera år av allt färre sådana beslut. Enligt siffror från Kronofogden berördes 448 barn i samband med 247 vräkningar under förra året.

Den goda trenden har brutits. Under förra året började antalet barnfamiljer som vräkts från sina bostäder att öka, efter flera års nedgång. Kronofogden tycker att utvecklingen oroar.

Sedan 2008 har det funnits ett mål att minska antalet vräkningar där barn är inblandade, och utvecklingen var positiv ända fram till 2018.

Men under förra året berördes 448 barn i samband med 247 vräkningar. Det är en ökning med 36 ärenden jämfört med 2017, då 392 barn drabbades.

En av orsakerna till ökningen kan vara den olovliga andrahandsuthyrningen, som förekommer i exempelvis Södertälje. Uthyraren tar betalt av hyresgästerna, men betalar inte till fastighetsägaren.

Ofta rör detta barnfamiljer, enligt Kronofogden.

"Vi ser att svartuthyrningen är ett växande problem. Ofta betalar barnfamiljerna stora summor för sin bostad och blir vräkta efter att ha blivit lurade av svartuthyrare" skriver Gunilla Svalborg Magnusson, kronoinspektör i Södertälje i ett pressmeddelande.

Antalet ökningar totalt sett, även i ärenden då inte barn varit inblandade, har också ökat under 2018. De verkställda vräkningarna ökade från 1 938 till 2 022.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista